Tvärstopp i gräddfilen

"Om det var något han inte gillade var när folk kom inseglande från sidan utan att ha någon förankring i partiet. Värsta exemplet var väl när Bodström blev minister utan att ens ha haft partibok."
Ledare • Publicerad 16 oktober 2010
Thomas Bodström lär fortsätta sin politiska och mediala karriär, även om rikdagen inte längre är basen.
Thomas Bodström lär fortsätta sin politiska och mediala karriär, även om rikdagen inte längre är basen.Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Raderna ovan är från ett av Thomas Bodströms extraknäck, deckaren Idealisten (Norstedts 2009). Det är mångårige ledamoten Jan Olov Pettersson som funderar över livet i riksdagen.

Trots sina 18 år där är Pettersson okänd för allmänheten. Den f.d. målaren har gått den långa banan, fackligt engagemang, ombudsman och riksdagen. "Dessutom ansåg han att den personliga karriären aldrig fick sättas före partiets bästa." Se där en plikttrogen partiarbetare.

Att kalla personporträttet av Pettersson för omsorgsfullt tecknat vore att fara med osanning. Men Bodströms deckare säljer inte på sina litterära kvaliteter. De säljer på Bodströms namn.

Det är mycket som säljer på det namnet. Bodström själv trodde att hans namnteckning under ledighetsansökan skulle ge honom gräddfil förbi riksdagens reglemente. Det gjorde den inte. Bodströms begäran behandlades som om det gällde en ansökan från en anonym riksdagsledamot, vilken som helst. Den avslogs.

Därför väljer Bodström nu att lämna riksdagen.

Därmed får han mer tid till att vara advokat, bloggare, författare, gästföreläsare, Fångarna på fortet-deltagare, styrelseledamot i Pysslingen, föräldraledig fyrbarnsfar, ungdomsfotbollstränare och allt det andra han har fyllt sin tid med. Det är väl en del av de sysslorna som gjort att under våren var närvarande vid endast 52 procent av alla voteringar.

Bodströms avhopp nu är alltså en rimlig lösning på ett problem som tidvis behandlats som gällde det inte bara socialdemokratins samlade framtid utan riksdagens hela framtida förmåga att rekrytera nya politiska krafter. Det är förstås en överdrift av stora mått.

Ty nog för att Bodström är en röstmagnet. Det är bra med politiker som har andra erfarenheter och som vänder sig utåt mot väljarna. Men att göra gällande att riksdagens avslag skulle vara detsamma som att ledamöter måste välja mellan politiken och familjen är att grovt misstolka reglerna.

Det går alldeles utmärkt att vara föräldraledig från riksdagen. Som till exempel Claes Västerteg var ett par månader 2007, när Kerstin Hermansson gick in som ersättare.

Däremot kan man inte dra iväg till USA, säga att man ska skriva en bok och så komma in med en ansökan om att man vill vara tjänstledig på heltid för att kunna ta ut deltidsföräldraledighet för ett barn som går i skolan.

Riksdagen är rikets högsta beslutande församling, inte ett ställe man släntrar in till när det är en lucka i kalendern. Riksdagen är dessutom en arbetsplats med tydliga regler. Eftersom Bodström inte beviljats ledighet är han formellt i tjänst tills ansökan och beslut om entledigande kommer. Därför får han just nu full lön. Oktoberlönen på 55.000 kronor skickades iväg i går förmiddag.

Allt enligt reglerna – om nu inte Bodström propsar på särskild behandling förstås.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.