TV-talet satte ord på allvaret

Ledare Artikeln publicerades
Statsminister Stefan Löfven (S) håller ett tal till nationen i SVT med anledning av coronapandemin.
Foto: Jessica Gow/TT
Statsminister Stefan Löfven (S) håller ett tal till nationen i SVT med anledning av coronapandemin.

Han sa inget som ingen annan hade kunnat säga. Men söndagskvällens statsministertal visar att världens mest individualiserande land också är ett samhälle som kan klara utmaningar.

Ord är viktiga. Ibland är de av avgörande betydelse. Många gånger talar de stora händelserna för sig själva. Men även det självklara måste ibland upprepas.

De svåra beskeden bärs lättast tillsammans med andra.

Under söndagskvällen höll statsminister Stefan Löfven ett tv-tal till svenska folket med anledning av coronaviruset covid-19:s framfart och utbredning. Inget av det han sa kom som någon överraskning. Talets styrka låg i det outtalade, i erkännandet av den tysta överenskommelse som likafullt gör världens mest individualiserade land till ett starkt samhälle.

Sverige är i många avseenden ett unikt och välmående land, med en lång historia som rymmer stora umbäranden men också framgångar.

Och nu är ögonblicket inne då det är av vikt att minnas detta. Att det inte är kört bara för att det är mörkt, svårt och hotfullt.

Det går alltid att ha invändningar, att föredra andra lösningar, vilja se och höra andra röster. Men vem som uttalar just dessa ord spelar mindre roll så länge det råder samsyn om att när de uttalas så gäller det att lyssna:

”Nu har vi alla ett stort eget ansvar. Den stunden är nu. Den dagen är här. Den uppgiften gäller alla”.

Statsministerord.

Viktiga. Av avgörande betydelse.

De talar för sig själva, för oss alla.

Stefan Löfvens TV-tal till svenska folket:

I kväll vill jag vända mig direkt till er, det svenska folket. Det nya coronaviruset prövar vårt land, vårt samhälle och oss som medmänniskor. Nu behöver varje person förbereda sig mentalt på vad som väntar.

Vi har en allmän smittspridning i Sverige. Liv hälsa och jobb är hotade. Fler kommer bli sjuka fler kommer tvingas säga ett sista farväl. Det enda sättet att klara av detta är att möta krisen som ett samhälle.

De närmaste månaderna kommer bli påfrestande men vårt samhälle är starkt. Våra myndigheter sliter dag och natt. Personal inom vården, skolan och många många andra människor med viktiga yrken håller uppe vårt land. Jag som statsminister och den regering jag leder kommer fatta varje beslut som krävs för att skydda så många människors liv, hälsa och jobb som det bara går.

I Sverige har allmänna sammankomster för fler än 500 förbjudits, och gymnasie- och universitetsutbildningar bedrivs nu på distans. Jag vill att ni ska vara förberedda på att fler ingripande beslut kan komma. Ibland med kort varsel och ibland som stör vardagslivet än mer. Målet med regeringens arbete är att begränsa smittspridningen så inte väldigt många blir svårt sjuka samtidigt, men också att säkerställa resurser till sjukvården och att vi i denna tuffa tid lindrar konsekvenserna för dig som arbetar och för våra företag.

Var beredd på att detta kommer pågå under en längre tid. Var redo för att läget snabbt kan förändras men du ska också veta att vi som samhälle möter denna kris med hela vår samlade styrka. Nu har vi alla ett stort eget ansvar.

Den stunden är nu. Den dagen är här. Den uppgiften gäller alla. Var och en av oss har ett ansvar att förhindra smittspridning, skydda äldre och andra riskgrupper. Ingen av oss får chansa. Ingen av oss får går till jobbet med symptom. Ung gammal, rik eller fattig. Spelar ingen roll.

Det gäller även dig som är 70 plus eller tillhör en annan riskgrupp. Det är just nu nödvändigt. För din egen hälsas skull men också för att skydda andra människor och ge möjligheten till sjukvården att klara av situationen.

Vi som är vuxna behöver just nu vara vuxna. Inte sprida panik eller rykten. Varje person har ett tungt ansvar. Varenda en. Jag vet att kraven som ställs är stora men det är enbart så vi kan hålla nere smittspridningen. Vissa begränsningar är påfrestande men det är så vi kan se till att sjukvården får möjlighet att hantera krisen. Läget kan kännas tufft men att följa myndighetens råd är varje persons plikt.

Ni är många som tar ansvar som medmänniskor. Som stödköper från den lokala restaurangen. Som undviker er mormor men i stället ringer henne och pratar varje dag. Jag är stolt över att vara Sveriges statsminister.

Jag är säker på att alla i Sverige tar just sitt ansvar. Gör sitt yttersta för att säkra sin och andras hälsa. Hjälpa varandra och därför kunna se tillbaka på den här krisen och vara stolt över sina insatser, för sina medmänniskor och för Sverige.

Tack.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.