Tryggheten går före allt
Att de nya moderaterna plötsligt skulle bryta upp den svenska modellen tre och halv månad före valet var en högoddsare. Det kom därför inte som någon överraskning att partistyrelsen i går beslutade att ”trygga den svenska modellen” i arbetsrätten.
Visst tillåter sig partiet vissa finputsningar. Provanställningar förlängs från sex till tolv månader. Vid arbetstvister ska arbetsgivarens ansvar för den uppsagdes lön begränsas. Pengarna ska tas från a-kassan istället. Partiet vill dessutom införa lärlingskontrakt och stärka Medlingsinstitutet. Gott så.
Men turordningsreglerna vill man alltså inte röra. Enligt finansminister Anders Borg går tryggheten före flexibiliteten på arbetsmarknaden eller förbättrade möjligheter för unga och invandrare att hålla sig kvar.
Inför förra valet menade Socialdemokraterna att man måste vara trygg för att våga. Alliansen brukade kontra med att tryggheten växer ur vetskapen om att det är enkelt att byta jobb. De gamla ståndpunkterna gäller alltså inte längre.
Borg har visserligen rätt i att arbetsmarknaden har fungerat väl under krisen och under vårens omfattande avtalsrörelse. De massiva strejkerna har uteblivit. Från företagen sprids bilden av att ledning och anställda samarbetat för att över- leva snarare än den av en hård kamp mellan arbete och kapital.
Icke desto mindre hämmar dagens turordningsregler företagens möjligheter att behålla rätt kompetens. Dessutom framkallar de inlåsningseffekter som går ut över folkhälsan. Man sjukskriver sig hellre än säger upp sig och ger sig ut på en rigid arbetsmarknad. Moderaterna kommer att få ta dusten med Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centern.
FP vill göra undantag för fyra personer oavsett storlek på företaget. Centern och KD vill att alla företag, inte bara de med en–tio anställda, ska få göra undantag i turordnings- reglerna.
De lär få det tufft i förhandlingarna. Moderaterna har gått in i rollen som ett statsbärande parti. Vi tänker inte vika oss för något särintressen vare sig det heter LO eller Svenskt Näringsliv, tycks vara statsminister Reinfeldts inställning.
Inte ens om det missgynnar svensk företagsamhet, tydligen.
Ledarredaktionen