Annons

Anela Murguz: Trump bär ett ansvar för stormningen av Kapitolium

Trumps roll i stormningen av Kapitolium borde vara ett obestridligt faktum. Men mycket tyder på att hans anhängare inte kommer se det så.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 26 juli 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Utredningen om stormningen av Kapitolium har pågått i två månader och väntas fortsätta med anledning av de anmärkningsvärda detaljerna i vittnesmålen.
Utredningen om stormningen av Kapitolium har pågått i två månader och väntas fortsätta med anledning av de anmärkningsvärda detaljerna i vittnesmålen.Foto: Anna Moneymaker

Donald Trumps sista tid som USA:s president visar tydligt varför politikers ord har betydelse. Att ett hundratals Trumpanhängare stormade den amerikanska kongressen den sjätte januari 2021 var inte något som skedde plötsligt utan bör snarare ses som en konsekvens av att Trump under en längre tid underminerat förtroendet för det amerikanska valsystemet.

Hans teorier om valfusk och ett ”stulet val” banade väg för de våldsamheter där fem personer, varav en polis, miste livet. Under sommarens utfrågningar har bilden klarnat än mer. Natten till fredag svensk tid avslutades det åttonde förhöret i utredningen om stormningen av Kapitolium som fokuserade på Trumps agerande vid tiden. Då framgick det att flera personer i Trumps närhet ska ha försökt få honom att stoppa stormningen utan att få gehör hos den tidigare presidenten.

Annons

Det skulle ha varit den sista utfrågningen, men nu är det klart att fler personer kommer att höras framöver. Utredningen är därmed inte över. Det finns dock redan nu flera vittnesmål där det tydligt framgår att den tidigare presidenten inte gjorde tillräckligt för att förhindra oroligheterna och våldsamheterna i början av förra året.

”Orden bör väljas med omsorg i ett läge där anhängare är beredda att tolka dem bokstavligt och till och med ta till våld på väg mot den amerikanska kongressen.”

Bland de mest uppmärksammade vittnesmålen från den hittills två månader långa utredningen är ett förhör med Cassidy Hutchinson som vid tidpunkten var medhjälpare och assistent åt Vita husets dåvarande stabschef Mark Meadows. Enligt henne var Trump medveten om att hans supportrar var beväpnade, men han ska ha struntat i det. Därutöver tyder flera uppgifter inte bara på att Trump ska ha varit likgiltig inför mobben, utan att han också ska ha piskat upp stämningen.

Det är allvarligt. En demokrati förutsätter att den avgående politikern respekterar valresultatet. Trumps agerande i samband med presidentvalet i USA 2020 visar hur långt det kan gå när en president sätter sig själv och sitt intresse före den amerikanska konstitutionen som har en central bäring i det amerikanska samhället.

Framför allt visar det att den liberala demokratin är skör och inte enbart hotas utifrån. Det vilar därför ett stort ansvar på politiker. Orden bör väljas med omsorg i ett läge där anhängare är beredda att tolka dem bokstavligt och till och med ta till våld på väg mot den amerikanska kongressen. Mobben, som i samband med stormningen av Kapitolium ropade att den dåvarande vicepresidenten Mike Pence borde hängas, ska enligt nya uppgifter från utredningen ha varit så nära som tio meter ifrån vicepresidenten. Detta samtidigt som Trump twittrade ut kritik mot Pence för att vicepresidenten vägrade att ogiltigförklara valresultatet där Joe Biden röstades fram som USA:s president.

Trots det är det inte säkert att det belastar Trump. I USA har det infekterade politiska samtalet gått så långt att man inte enbart har diametralt olika värderingar – man har också helt olika syn på sanningen.

När något så objektivt som sanningen är omtvistat kan man komma undan med det mesta.

Annons
Annons
Annons
Annons