Annons

Kajsa Kettil: Trist men nödvändigt med kameror vid Kinnas resecentrum

Att kunna resa tryggt och fritt hör till kärnan i ett demokratiskt samhälle.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 15 februari 2023
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Vandalisering Resecentum Mark
Vandalisering Resecentum Mark

Många Markbor och andra resenärer lär ha sett fram emot den gångna helgens invigning av Kinnas nya resecentrum. Och som BT berättade på nyhetsplats (10/2) blev det en både välbesökt och munter tillställning med tal, sång, bandklippning och semlor.

Tillställningen hade dock blivit ännu festligare utan den skadegörelse som skedde nyligen. En vecka före invigningen upptäcktes det att någon eller några hade knäckt de dekorativa träribbor som löper längs fasaden. Det totalt meningslösa tilltaget blev en sorglig påminnelse om behovet av övervakning, om att kriminella som tror sig kunna härja fritt också gör det, och att den som inser att han är övervakad sannolikt undviker att begå brott.

Annons

Ibland bortförklaras och förminskas skadegörelse som allmänt bus eller ”pojkstreck”. Men den som tänker så missar att sätta den enskilda händelsen i ett större sammanhang. För tyvärr tenderar mild form av skadegörelse att leda till värre. Det gäller för övrigt även ordning och reda i största allmänhet; den som besöker exempelvis en offentlig toalett som är ren och fräsch lämnar den generellt sett i bättre skick än om papperskorgen svämmat över och väggarna varit fulla av klotter.

Därför är det viktigt att få bukt med både nedskräpning och brottslighet i ett tidigt skede. Ledarsidan har tidigare argumenterat för det rimliga i att sätta upp övervakningskameror vid Borås resecentrum efter att rån och misshandel gjorde navet för kommunens kollektivtrafik allt otryggare för resenärerna.

”Det är ändå värt att genomföra åtgärden om den leder till att vanliga, skötsamma medborgare kan resa till och från arbete och studier utan att vara rädda för att bevittna eller rentav utsättas för brott.”

Ett vanligt motargument är att kameror inte stoppar kriminaliteten, utan att den bara flyttar någon annanstans. Så kan det vara, men det är ändå värt att genomföra åtgärden om den leder till att vanliga, skötsamma medborgare kan resa till och från arbete och studier utan att vara rädda för att bevittna eller rentav utsättas för brott.

Detsamma gäller offentliga platser som lekplatser. I slutet av förra året konstaterade Borås stad att kostnaderna för att sanera vandaliserade lekplatser hade fördubblats under 2022 jämfört med året före. Exempelvis behövde en och samma lekplats saneras fyra gånger, vilket har bidragit till att totalt 200 000 kronor av boråsarnas skattemedel fick läggas på att rengöra och återställa lekplatser.

För att slippa hamna där kan dessvärre kameraövervakning vara enda vägen. Därför är det ett välkommet – om än tråkigt – beslut av Marks kommun att installera övervakningskameror både inne i och utanför det nya resecentret.

Annons
Annons
Annons
Annons