GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

David Lega: Tre framgångar som jag är extra stolt över

Parlamentet har sommarstängt och de flesta Europaparlamentariker är nu på semester.
David Lega
Gästkrönika • Publicerad 8 augusti 2022
David Lega
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Politikens stora framsteg tar ibland tid, inte minst här i Bryssel, men när man tar ett kliv tillbaka och tittar på hela resan träder de stora segrarna fram, skriver EU-parlamentarikern David Lega.
Politikens stora framsteg tar ibland tid, inte minst här i Bryssel, men när man tar ett kliv tillbaka och tittar på hela resan träder de stora segrarna fram, skriver EU-parlamentarikern David Lega.Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Tid för resor och nöjen, men också vila och reflektion. För oss svenska parlamentariker är situationen givetvis lite annorlunda eftersom semestern är förlagd mitt i den svenska valrörelsen, vilket gör det omöjligt att koppla bort politiken – vare sig man vill eller ej.

Dagens krönikör

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.

Men jag har ägnat lite tid åt reflektion, och blickat tillbaka på mina första tre år i parlamentet. I valrörelsen lovade jag att använda min plattform i Europaparlamentet för att vara en röst för de som har svårast att göra sig hörda. Under åren har jag tack vare mina positioner i bland annat utrikesutskottet, utskottet för mänskliga rättigheter, parlamentets barngrupp och funktionshindergrupp haft fantastiska möjligheter att leva upp till det löftet.

Idag vill jag lyfta tre riktigt stora framgångar som jag är extra stolt över:

För det första, EU:s nya lag för att skydda barn på nätet. Som ordförande i Europaparlamentets tvärpolitiska grupp för barns rättigheter har jag lyckats få EU-kommissionen att lägga fram en helt ny lagstiftning för att skydda barn från sexuella övergrepp online. Förslaget gör det obligatoriskt för företag såsom Facebook att upptäcka, radera och rapportera allt som innehåller sexuella övergrepp mot barn på nätet.

För det andra, nya krav på kandidatlandet Nordmakedonien. Nordmakedonien måste stänga ner sina institutioner för funktionsnedsatta. Efter min resa till Nordmakedonien 2019, har jag enträget jobbat med att sprida kunskap om situationen där. För mig är det självklart att ett EU-medlemskap inte kan finnas på kartan förrän landet behandlar alla sina medborgare med värdighet. Efter hårda förhandlingar lyckades jag till slut få till skarpa krav på Nordmakedonien att avveckla sina särskilda institutioner för funktionsnedsatta, och på riktigt börja arbeta för att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva ett värdigt liv i landet.

”Detta är ett enormt framsteg för uigurerna – folkmordsbegreppet förpliktigar stater att agera.”
David Lega

För det tredje, erkännandet av brott mot mänskligheten och den allvarliga risken för folkmord i Xinjiang, Kina. Jag tog initiativ till, förhandlade och drev igenom parlamentets resolution om situationen i Xinjiang. Trots att det är uppenbart att den kinesiska regimen har för avsikt att utrota uigurerna har omvärlden dragit sig för att kalla det för vad det verkligen är – folkmord. Men nu har Europaparlamentet officiellt erkänt att Kina begår brott mot mänskligheten och att det finns en allvarlig risk för folkmord. Detta är ett enormt framsteg för uigurerna – folkmordsbegreppet förpliktigar stater att agera.

Politikens stora framsteg tar ibland tid, inte minst här i Bryssel, men när man tar ett kliv tillbaka och tittar på hela resan träder de stora segrarna fram. Jag är enormt tacksam för väljarnas förtroende och stöd. Men jag är också stolt över mitt arbete i Europaparlamentet hittills, och ser fram emot att fortsätta mitt arbete till hösten.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.