GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tolv tips till ett hållbart regeringsbygge

Män och kvinnor, äldre och yngre, stockholmare och lantisar, liberaler och konservativa, självskrivna kandidater och totala överraskningar – Ulf Kristersson har många aspekter att ta hänsyn till när han ska snickra ihop sin regering. Ledarsidan satte ihop några förslag som kan hjälpa honom på traven.
Ledare • Publicerad 21 september 2022 • Uppdaterad 22 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Ulf Kristersson intervjuas på partikansliet i Stockholm.
Ulf Kristersson intervjuas på partikansliet i Stockholm.Foto: Anders Wiklund/TT
Fakta

Statsminister

Ulf Kristersson

Elisabeth Svantesson.
Elisabeth Svantesson.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Fakta

Finansminister

Elisabeth Svantesson

Oavsett vad omgivningen tycker råder det ingen tvekan om att den ekonomiskpolitiska talespersonen kommer att få basa över finansdepartementet.

Minus: Har tidigare svajat i abortfrågan.

Gunnar Strömmer.
Gunnar Strömmer.Foto: Henrik Montgomery/TT
Fakta

Justitieminister

Gunnar Strömmer (M)

Partisekreteraren Strömmer har inte bara varit en av Kristerssons närmaste medarbetare under den senaste mandatperioden, han har haft en central roll i partiet under lång tid, även om det inte har synts så tydligt utifrån.

Plus: Från Norrland, det vill säga inte Stockholm.

Hans Wallmark.
Hans Wallmark.Foto: Christine Olsson/TT
Fakta

Utrikesminister

Hans Wallmark (M)

Wallmark fick den förra mandatperioden en alltmer extern roll. Internationella kriser som Rysslands invasion av Ukraina ledde till att vi plötsligt såg honom var och varannan dag i intervjuer, inte minst under våren när Moderaterna argumenterade för ett svenskt Nato-medlemskap.

Plus: Som utrikespolitisk talesperson har den före detta norrlänningen med hemort Ängelholm av naturliga skäl arbetat upp ett gediget internationellt nätverk, men det är sannolikt tack vare hans sociala kompetens och förmåga att skilja på sak och person som han skulle utgöra en god representant för Sverige utomlands.

Pål Jonson.
Pål Jonson.Foto: Henrik Montgomery/TT
Fakta

Försvarsminister

Pål Jonson (M)

Försvarsutskottets ordförande har den rätta kompetensen i form av internationella examina i statsvetenskap och krigsvetenskap, och på lugn värmländska syntes han ofta under vårens Nato-relaterade möten.

Ebba Busch.
Ebba Busch.Foto: Pontus Lundahl/TT
Fakta

Socialminister

Ebba Busch (KD)

Det här är Kristdemokraternas och Buschs hemmaplan. KD driver ju frågorna om ett förstatligande av vården och behovet av att kapa vårdköerna. Busch har närmast som ett mantra upprepat att många patienter får vänta olagligt länge på vård, och lär vara taggad inför uppgiften att åtgärda detta.

Johan Forssell.
Johan Forssell.Foto: Anders Wiklund/TT
Fakta

Inrikesminister

Johan Forssell (M)

Har uppenbara karriärambitioner och skulle även fungera som justitieminister. Att ansvara för polisen skulle dock passa honom perfekt.

Plus: Tänk en sådan kontrast mot Morgan Johansson (S)!

Gulan Avci.
Gulan Avci.Foto: Claudio Bresciani/TT
Fakta

Kulturminister

Gulan Avci (L)

Ett flertal kompetenta liberaler har de senaste åren dragit sig tillbaka; Birgitta Ohlsson, Cecilia Malmström, Cecilia Wikström. Men några finns kvar. Gulan Avci har inte visat att just kulturfrågorna är hennes främsta prioritering. Däremot brinner hon för frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter, vilket vittnar om en inställning som behövs mer än någonsin just hos en svensk kulturminister de kommande åren.

Sara Skyttedal.
Sara Skyttedal.Foto: Pontus Lundahl/TT
Fakta

EU-minister

Sara Skyttedal (KD)

Egentligen borde en liberal vara regeringens ansikte utåt i EU-frågor. Där Liberalerna alltid har haft en EU-vänlig inställning, har Kristdemokraterna tvärtom varit skeptisk till att ge unionen lika omfattande inflytande över medlemsländerna. Men KD lär inte nöja sig utan ett antal statsrådsposter, och Skyttedals erfarenhet från åren som EU-parlamentariker och hennes breda internationella kontakter gör henne kompetent för uppgiften.

Lars Holmin.
Lars Holmin.Foto: Lars-Åke Green
Fakta

Utbildningsminister

Lars Holmin (M)

Här är väl Johan Pehrson (L) egentligen den troligaste kandidaten, men ledarsidan unnar sig lite lokalpatriotism så här i regeringsbildningstider. Holmin är läraren från Ulricehamn som blev kommunalråd och som de senaste åren har haft uppdragen som ordförande för Västtrafik och därefter som regionråd och gruppledare för Moderaterna i Västra Götalandsregionen. Framhäver sällan sin framträdande position inom partiet – där han sitter i partistyrelsen – och tycks söka samförstånd snarare än högljudd polemik. Skulle troligtvis utföra ett gott arbete utan att göra alltför mycket väsen av sig.

Maria Malmer Stenergard.
Maria Malmer Stenergard.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Fakta

Migrationsminister

Maria Malmer Stenergard (M)

Efter att Alliansen förlorade regeringsmakten 2014 har Moderaterna kämpat med att omdefiniera sig själva. I sin iver att vinna tillbaka många av de väljare som gått till SD har det setts som en nackdel att många moderata profiler, som Ulf Kristersson själv, Anna Kinberg Batra inte minst och även Johan Forssell, varit en del av Nya Moderaterna-projektet. Malmer Stenergard saknar den bakgrunden. När M nu tydligt gjort upp med sin tidigare öppna migrationspolitik, och dessutom behöver tillfredsställa SD som numera är en del av regeringsunderlaget, är Malmer Stenergards bestämda utstrålning något som lär komma till nytta.

Jessica Rosencrantz.
Jessica Rosencrantz.Foto: Henrik Montgomery/TT
Fakta

Klimatminister

Jessica Rosencrantz (M)

Vid regeringsombildningen förra hösten, när Magdalena Andersson (S) blev ny statsminister, valde hon att ge klimatportföljen till Annika Strandhäll – inte Jytte Guteland som många hade tippat på givet hennes kompetens och engagemang i frågan. Därmed blev det tydligt att den dåvarande regeringen inte tog klimatfrågan på allvar. Genom att utse Jessica Rosencrantz, som i dag är M:s klimatpolitiska talesperson, hade signalen varit den motsatta.

Johan Pehrson.
Johan Pehrson.Foto: Christine Olsson
Fakta

Näringsminister

Johan Pehrson (L)

Sannolikt har Pehrson själv siktat in sig på utbildningsdepartementet, men hans jurist- och företagarerfarenheter gör honom även kompetent för uppdraget som näringsminister. Denna post kräver en moderat eller liberal som aldrig missar kopplingen mellan ett fungerande näringsliv och vår gemensamma välfärd.

Fakta

Bubblare

Maria Rankka, Andreas Carlsson, Benjamin Dousa och Jakob Forssmed

Kajsa KettilSkicka e-post
Anela MurguzSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.