Kornelius Persson: Tolerans mot sexuella minoriteter stärker Sveriges försvarsförmåga
Försvarsmaktens syfte är att försvara Sverige och demokratin från främmande makt. Just nu pågår en välbehövlig upprustning i och med det förändrade säkerhetsläget, och fler unga får räkna med att göra värnplikt. Försvarsmakten har tidigare, likt övriga samhället, haft problem med homofobi. Därför är det utmärkt att Försvarsmakten numera tar ställning för hbtq-personers rättigheter och välkomnar alla oavsett sexuell tillhörighet. Tolerans och respekt stärker Sveriges försvarsförmåga.
De senaste åren har det blivit en tradition att Försvarsmakten annonserar i samband med Stockholm Pride. I annonsen som kännetecknas av sina regnbågsfärger, visar myndigheten sitt stöd för hbtq-personers rättigheter i Sverige såväl som inom myndigheten. Inlägget väckte stor uppmärksamhet i sociala medier, och på Instagram har inlägget i skrivande stund 900 kommentarer där många ställer sig kritiska till att Försvarsmakten använder sig av prideflaggan i sin officiella kommunikation.
Man menar att användandet av prideflaggan är ett politiskt ställningstagande. Den tesen är inte poänglös, men det är inte heller ett argument mot att använda sig av flaggan. Flaggan står för grundläggande mänskliga rättigheter och blir en politisk fråga för de som inte står bakom rättigheterna. Svensk demokrati omfattar rättigheter för hbtq-personer, så självklart ska Försvarsmakten också stå bakom gruppen.
Förutom att Försvarsmakten ska skydda Sveriges demokratiska värderingar, står myndigheten inför en stor expansion. När värnplikten återinfördes år 2017 skulle omkring 4000 värnpliktiga genomgå militär grundutbildning, och den siffran ska uppgå till 10 000 värnpliktiga år 2030. Varje årskull lär innehålla hbtq-personer, och om de ska kunna göra ett bra jobb inom myndigheten behöver de mötas av grundläggande respekt och inte utsättas för taskig jargong.
”Att sexuella minoriteter känner sig välkomna i myndigheten är en förutsättning för att myndigheten ska kunna växa och rekrytera kompetent personal som kan försvara vårt land.”
För Försvarsmakten har framförallt historiskt, men också i nutid, haft stora problem med en kultur som riktar udden mot sexuella minoriteter. I ett SVT-reportage från 2020 vittnade flera värnpliktiga om hur homofobi fortfarande var ett problem på K3 i Karlsborg. Ett vittne uppger att ett befäl ska ha sagt “vi behöver inga jävla hbtq-personer. Istället håller försvaret nu på att släppa in dem – när det enda vi behöver är riktiga män som kan svina”. Det spelar ingen roll om citatet är taget ur sin kontext, för oavsett situation som kan ha föranlett citatet är det oacceptabelt att ett befäl uttrycker sig så till sina värnpliktiga.
Oavsett vad internetkrigare och homofoba befäl säger är det viktigt att Försvarsmakten tar ställning för hbtq-personers rättigheter. Att sexuella minoriteter känner sig välkomna i myndigheten är en förutsättning för att myndigheten ska kunna växa och rekrytera kompetent personal som kan försvara vårt land. Tolerans och respekt stärker Sveriges försvarsförmåga.