GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: TikTok kan bli storpolitik

För två år sedan diskuterades förbud mot appen TikTok i flera länder. Nu ser den ut att rita om hela spelplanen för sociala medier.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 30 juli 2022 • Uppdaterad 30 juli 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
TikTok har revolutionerat sociala medier.
TikTok har revolutionerat sociala medier.Foto: Jessica Gow/TT

Det var en riktig underskattning som gjordes av appen TikTok när diskussionerna var som mest intensiva för omkring två år sedan. Då uppmärksammades det här på ledarsidan (BT 21/7 2020) att länder som Australien och USA diskuterade möjligheter att förbjuda appen. Detta eftersom TikTok ägs av ett kinesiskt företag vars användardata kan hamna hos den kinesiska regimen.

Det är alltså främst ur ett säkerhetsperspektiv som diskussionerna om förbud har förts. Men redan då var appen en av de mest nedladdade apparna och slog särskilt stort med sitt underhållande flöde under pandemin då många samhällen var under restriktioner och de sociala mötesplatserna var få. Appen har sedan dess fortsatt vuxit – så till den grad att den nu hotar influencerbranschen.

För ett par veckor sedan rapporterade flera svenska medier om att många influencers kan komma att försvinna. TikToks framfart har resulterat i färre visningar på Youtube och lägre exponering på Instagram, vilket i förlängningen påverkar influencers inkomster. Den i huvudsak unga publiken tillbringar mer tid på TikTok dit influencers nu måste söka sig till om de vill överleva. Det låter lättare sagt än gjort då algoritmerna fungerar annorlunda på de olika plattformarna, vilket också genererar olika mycket räckvidd.

”Den unga generation som driver på detta kännetecknas av att vara politiskt medveten och då hålla specifikt demokrati, rättvisa och hållbarhet högt. Men det verkar ha sin gräns.”

Det är knappast första gången som branschen genomgått större förändringar. Tidigare var bloggar en viktig plattform som nästintill försvann i samband med Instagrams intåg. Det är också stor skillnad mellan bloggar där innehållet utgörs av en text, samt Instagram där allt handlar om bilder och mindre om text. Ändå klarade flera stora bloggare, som till exempel Isabella Löwengrip och Kenza Zouiten, av den omställningen.

Det verkligt intressanta i sammanhanget är dock TikToks band till Kina som under åren uppmärksammats för sin bristande demokrati och oroande utveckling. Som en del i att besvara oron som funnits kring användardatan har appen gått ut med att all data som samlas om amerikanska användare också lagras i USA, men nyligen avslöjades det att anställda i Kina kommit åt känsliga uppgifter om amerikanska användare. Något som TikTok har medgett.

Den unga generation som driver på detta kännetecknas av att vara politiskt medveten och då hålla specifikt demokrati, rättvisa och hållbarhet högt. Men det verkar ha sin gräns. Förutom TikTok har även den kinesiska klädjätten SheIn, som bland annat kritiserats för sin arbetsmiljö, blivit stor bland framför allt unga kvinnor i västvärlden.

Dessa utbyten flätar samman samhällen i västvärlden och Kina i ett läge då de politiska spänningarna mellan dessa blivit alltmer påtagliga de senaste åren. En stor knäckfråga för den fria världen lär vara hur denna dubbelhet ska hanteras.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.