GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johanna Grönbäck: Testa att locka med en egen politik i stället

Bland valets resultat finns de liberala idéernas förlust.
Johanna Grönbäck
Gästkrönika • Publicerad 19 september 2022
Johanna Grönbäck
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Vad de liberala partierna hade kunnat göra är att argumentera emot i sak och erbjuda delvis andra lösningar, skriver Johanna Grönbäck.
Vad de liberala partierna hade kunnat göra är att argumentera emot i sak och erbjuda delvis andra lösningar, skriver Johanna Grönbäck.Foto: Fredrik Persson/TT

Trots missnöje, problem och åtta år av socialdemokratiskt styre, var det de forna allianspartierna som tappade väljarstöd. S och SD vann väljarna. Sett till valresultatet är de två mest populära idéströmningarna inte längre socialism och liberalism, eller ens konservatism, utan socialism och nationalism. Det senare är två ideologier som båda omfamnar idén om den stora staten som leverantör av det man önskar – vadhelst det än må vara.

Dagens krönikör

Johanna Grönbäck

är statsvetare och kommunikationschef på Ratio.

Det är långt ifrån de liberala idéerna om hur fria människors förmåga och skaparkraft leder till bättre samhällen. Om sänkt skatt, internationellt utbyte, tillväxt, liberaliseringar, valfrihet och mångfald, och om ett samhälle som tolererar och frodas av olika alternativ och val, så att fler känner sig hemma och fler kan komma till sin rätt.

Från socialdemokratiskt håll talade man under valrörelsen om en medelklasstrategi. Genom att ständigt påminna om SD-samarbetet skulle medelklassväljare från L och M skrämmas över till den vänstra sidan blockgränsen, där det retoriska motståndet mot SD fortfarande ljuder. Ett av problemen är förstås att också medelklassen består av människor med egen tankekraft, egna värderingar och ett intresse för sakpolitik.

Och i sakfrågor har det varit en valrörelse där debatterade förslag varit uppseendeväckande likartade. Nog har det tagits avstånd från SD som parti, men SD-idéer har anammats av många, så även av det socialdemokratiska parti som försökt locka liberala väljare till sig.

Från nästan alla partier har det strösslats med förslag om hårdare tag och fler ekonomiska stöd.

Den som letar partipolitiska skillnader hittar dem i huvudsak i tidpunkter, inte i värderingar. Det är svårt att hävda att liberala svar alls har erbjudits i valrörelsen, ens av liberala partier.

Samtiden är otrygg och den idémässiga reaktionen har varit en önskan om en stat som likriktar, sluter sig, subventionerar och delar ut bidrag och repressioner. De partier som har en liberal grundstomme – C, L och M – har alla backat. Kanske är det inte så förvånande att i grunden liberala partier förlorar när tävlingen handlar om vem som kan föreslå mest illiberal politik, SD kommer alltid föreslå hårdast repressioner, S kommer alltid föreslå flest bidrag.

”Kanske är det inte så förvånande att i grunden liberala partier förlorar när tävlingen handlar om vem som kan föreslå mest illiberal politik”
Johanna Grönbäck

Vad de liberala partierna hade kunnat göra är att argumentera emot i sak och erbjuda delvis andra lösningar. Som behovet av en inkluderande arbetsmarknad, en friare bostadsmarknad, sänkt skattetryck och långsiktig tillväxt. Med tydligare liberalt grundade lösningar hade det kanske varit enklare för liberala väljare att faktiskt rösta på C, L eller M – för att det då varit tydligare vilka positioner de haft i sina förhandlingar i respektive block.

Tillåter man sig en grov förenkling finns det två saker som behöver hanteras de kommande åren, dels de faktiska samhällsproblemen, dels hur man minskar stödet för det parti som trots sin högerextremism ökat nio val i rad.

Liberala lösningar finns som relativt oprövade alternativ på båda. Lämna trianguleringen och föreslå i stället delvis andra åtgärder, med grund i liberala perspektiv, och förklara, utan ängslighet, varför den sakpolitiken är bättre än alternativen – även nu.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.