Tar strid för stabiliteten

Krafttag är närmast ett underord för att beskriva hur regeringen nu tar i för att dämpa finansoron. Den stabilititetsplan som presenterades på måndagen är laddad med åtgärder och är i sin omfattning gigantisk.
Ledare • Publicerad 21 oktober 2008

Med ett garantiprogram som totalt omfattar högst 1.500 miljarder kronor för att stödja banker och bostadsinstituts medelfristiga finansiering vill regeringen återupprätta förtroendet i en sektor där rädsla, panik och misstänksamhet riskerar att sprida sig.

Snabbt ska det gå också. Redan på fredag ska propositionen var färdig och planen ska träda i kraft på tisdag i nästa vecka.

Att finansmarknaden styrs minst lika mycket av psykologi som av rationella riskanalyser har blivit allt tydligare. Därför är det inte bara de exakta förslagen i planen som är viktiga. Det handlar också om det faktum att planen i sig signalerar att här finns en regering som inte bara följer vad som händer utan som ligger steget före, beredd att stämma i bäcken innan den internationella oron ger än allvarliga skadeverkningar även i Sverige. Ty i globaliseringens tidevarv drabbas svenska banker icke blott av svenska problem.

Dock är det en balansgång när regeringen å ena sidan hävdar att det svenska finansiella systemet är stabilt och inte så utsatt som i andra länder, å andra sidan finner läget så osäkert att denna stora plan måste presenteras.

När nu staten sträcker ut en stödjande hand måste bankerna uppfylla vissa krav innan de kan greppa den. Så gäller till exempel regler om stopp för bonus och höjning av styrelsearvoden.

Något annat hade varit otänkbart. Staten bör stävja, inte uppmuntra, en bonuskultur som driver fram ohållbart risktagande med låntagares pengar. Det finns både ekonomiska och moraliska argument för den hållningen.

Få vågar längre spekulera i när finanskrisen är över. Budskapet från regeringen är dock glasklart: vår beredskap är god.

Det kan bli dyrt att försvara stabiliteten. Men vissa strider måste man ta, svenska hushåll och låntagare ska inte lämnas i sticket på en av panik drabbad finansmarknad.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.