GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johanna Grönbäck: Tappa inte bort fokus i integrationsfrågan

Det går inte att politiskt styra och planera fram värderingsskiften, vad KD och SD än tror.
Johanna Grönbäck
Gästkrönika • Publicerad 13 juni 2022
Johanna Grönbäck
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Jobb och kollegor underlättar integration.
Jobb och kollegor underlättar integration.Foto: Isabell Höjman/TT

Det handlar inte bara om jobb, utan också om värderingar, sägs det allt oftare i den politiska integrationsdebatten. Från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kan det gå så långt att det påstås att kultur och värderingar rentav trumfar arbete, vilket också antyddes under TV4:s senaste partiledardebatt.

Dagens krönikör

Johanna Grönbäck

är statsvetare och kommunikationschef på Ratio.

Och det svar som de båda partierna ger på värderingsfrågan handlar om att låta nyanlända gå på kurs. Man vill se utökad samhällsorientering och tycks mena att det är en väg framåt för att minska exempelvis homofobi.

Samhällsorientering som information är viktig för den som flyttar till ett nytt land, men att politiskt tro att dessa kurser också ska kunna skifta deltagarnas värderingar är åt det önsketänkande hållet. Om kurser är en långsiktig åtgärd för att få människor att inlemmas i en större åsiktsgemenskap, går det att fråga sig varför partierna själva inte skickar fler av sina medlemmar på kurs. Det hade ju exempelvis kunnat tänkas minska antalet uteslutningsärenden till följd av rasism inom Sverigedemokraterna.

Samhällsorientering kommer sannolikt inte leda till stora värderingsskiftningar, vare sig för nyanlända eller partimedlemmar.

Vad som däremot kan ha långsiktiga effekter på värderingar är jobb.

Tankesmedjan Timbros vd Benjamin Dousa gör en välgärning när han i SvD lyfter upp en studie av Matthijs Kalmijn och Gerbert Kraaykamp som undersökt värderingar bland andra generationens turkiska och marockanska flyktingar i Nederländerna. Här visar de bland annat att värderingar påverkas i en liberal riktning om mamman i en invandrarfamilj har ett lönearbete.

Den uttjatade arbetslinjen spelar alltså roll, även här.

”Vad som däremot kan ha långsiktiga effekter på värderingar är jobb.”
Johanna Grönbäck

Vad forskarna också visar är att barngenerationens värderingar, som alltså är mer konservativa än de inföddas, tycks höra ihop med hur integrerade föräldrarna är i samhället. Om föräldrarna har vänner som tillhör majoritetskulturen, tenderar barnen ha mer liberal syn på sådant som homosexualitet.

Det blir alltså svårt att, som vissa partier gör, hävda att kultur trumfar arbete. Kultur och arbete tycks snarare gå hand i hand, och den som vill värna en integration som också innefattar liberalare värderingar, gör klokt i att fokusera på reformer som får fler, särskilt kvinnor, i arbete.

Det sägs ofta att värderingar är trögrörliga, men de är förvånansvärt ofta snabbfotade. I Sverige märks det senare genom vitt skilda exempel såsom att synen på homosexualitet skiftade på relativt få år och att Nato-medlemskap omfamnades på några veckor. Det är åsiktsskiftningar som rimligen förklaras mer av möten, interaktioner och diskussioner människor emellan – sådant som man ofta får på jobbet – än av statligt ålagd undervisning och lagstiftning.

Det finns mycket som politiken kan och borde göra, som att förbättra arbetsmarknaden. Och det finns mycket som den inte kan göra, som att förändra värderingar.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.