Lars Näslund: Tänk vad Mumintrollet kan bli i höst
Men här, i Karlstad där solen förstår skiner under ledarsidans besök, har en stark lokal opinion i en kontroversiell stadsbyggnadsfråga identifierat och tagit chansen:
Det alldeles nybildade ”Karlstadpartiet Livskvalitet” har skakat om. Partiets Facebookgrupp har sedan den startades 7 februari fått 729 medlemmar, bland dem noterbart många akademiker. Mest uppmärksammad är nog initiativtagaren själv och medlem nummer 2, den från natur-tv-program som ”Miljömagasinet” i SVT och ”Naturen” i TV 4 kände biologen Bo Landin.
”Jag ser ingen annan framkomlig väg just nu än att sätta ett större politiskt tryck på kommunpolitikerna”, förklarade sig Landin, själv numer a bosatt i Utah i USA, för P4 Värmland när proteströrelsen i vintras lanserade sig.
Det är Mumintrollen som spökar i Karlstad och som alltså skrämt långt fler än den kreative tv-mannen. Efter att först ha funderat på att skapa ”Muminpartiet” valde han och hans bekanta att bredda sig och lanserade alltså det bredare ”Karlstadpartiet”. Huvudmålet: Att i sista stund stoppa kommunens planer på att upplåta delar av den för många karlstadbor närmast heliga marken i fritidsområdet Skutberget vid Vänern till ett företag som vill bygga och driva ett Muminland.
Men som ett klassisk enfrågeparti vill Landin & Co inte lansera sig, utan har nu en meny formulerad så här: ”Partiet har som övergripande målsättning att arbeta med alla frågor som borgar för livskvalitet i arbete och vardag. Det handlar om Karlstads utveckling, med särskild tonvikt på att samhällsplaneringen följer nationella och internationella mål för hållbar utveckling.”
Medan Bo Landin alltså har sitt privata liv i nordvästra USA valde årsmötet 28 mars en annan känd lokal fighter till partiordförande, Svenska boxningsförbundets alldeles nyvalde bas Anders Holmberg. I en färsk debattartikel i NWT spirade optimismen om att bli en verklig maktfaktor efter 9 september: ”Vi tror att Karlstadpartiet blir vågmästare efter höstens val”, skrev Holmberg och övriga ledningen.
Enfrågepartier. Protestpartier. Missnöjespartier. Populistpartier. Företrädare av folkviljor som trötta etablissemangspartier inte förmår att förstå eller engagera – oavsett hur man vill betrakta rörelser likt Karlstadpartiet är det tydligt att den politiska jordmånen i Sverige i dag är gynnsam för dem.
”Många känner att frågan om Mumin på Skutberget är ett symptom på en större politisk kris i kommunen. En enskild fråga har skapat ett nyväckt politiskt intresse. Många känner att de etablerade partierna inte förmår fånga upp människors oro och åsikter. (...) Karlstadpartiet Livskvalitet hör inte hemma på en traditionell höger-vänsterskala”, hette det vidare i debattartikeln.
En erfaren följare av stämningarna i den värmländska metropolen som vi talat med formulerade fenomenet så här: ”Det handlar om misstroende mot politiken. Man kan, om man vill hårdra det, säga att Karlstadpartiet är Karlstads svar på USA:s Trump. Den etablerade politiken svarar inte upp till folks förväntningar. Skutbergsfolket känner sig marginaliserade, överkörda och att ingen lyssnar.”
Två killar i detta ”Skutbergsfolk”, utövandes frisbeegolf bland familjer med picnickorgar och joggare, frågade vi om vad de trodde den enorma Muminland-uppståndelsen berodde på, eftersom en stor del av friluftsområdet ändå ska bevaras enligt kommunens plan. ”Felet de gjorde var att de från början pratade om att bara tre-fyra procent av marken skulle kapas. Men sen såg man ju att det kanske handlar om en fjärdedel av området mot stranden, de har gjort folk misstänksamma”, säger en av killarna.
Alldeles invid en byst av ”Skutbergets skapare” och eldsjäl, Anders Forssell, rest av kommunen 2003, har det nya partiets företrädare placerat ut en skylt med texten ”Hit, men inte längre, kommer du om det blir en temapark!”.
Precis som med kongresshuset i Borås har de stora partierna i Karlstad stått enade bakom Mumin-projektet. När det presenterades 25 april i fjol talade de om en investering om 200 miljoner kronor på en yta av 24 hektar för en sorts kopia av originalet i finska Nådendal.
”Det här otroligt positivt och något som går att kombinera på ett bra sätt med friluftsområdet. Vi saknar något som lockar barnfamiljer i Karlstad”, sa kommunalrådet Moderaternas Per-Samuel Nisser på presskonferensen. ”Ja, det är fantastiskt att vi har möjligheten att få hit något så unikt”, sa Socialdemokraternas Linda Larsson.
Överlever maktpartiernas stora planer valet? Återstår alltså att se.
Just stora bygg- och infrastrukturprojekt triggar inte sällan bildandet av enfrågepartier. Just nu våndas även politiken i Borås grannstad i väster. 17 april publicerade GP en Sifomätning om opinionsläget inför kommunalvalet. Plötsligt var avhoppade/sparkade moderaten Martin Wannholts skapelse Demokraterna Göteborgs tredje största parti med 13,9 procent, bara en aning mindre än Socialdemokraterna. Demokraternas primära mål är att stoppa bygget av tågtunneln Västlänken men man har fyllt på med en bredare politisk palett av lokala välfärdsfrågor.
När föreningen Lokala Partiers Nätverk, bildat 2014, höll rikskongress i Timrå nyligen fanns 13 olika partier på plats – dock inget från Sjuhärad. Stolta var de över att efter senaste valet tog 138 lokala partier plats i landets 290 kommuner. I tre, Dorotea, Åsele och Båstad, tog de ordförandeklubban i kommunstyrelserna.
Nyligen har lokala partier anmält sig i till exempel Habo och Nässjö. Men i Sjuhärad verkar det just nu rätt stilla. Ett av de senaste valens mer framgångsrika, Markbygdspartiet med Henry Sandahl, väljer ju nu att inte alls ställa upp. Till kommunvalet i Borås är hela 48 partiet anmälda – allt från ”20 % skatt-partiet” till ”Lången & Co” via ”Gula Partiet” – men det enda utöver de etablerade som beställt valsedlar och har anmält kandidater är Kommunistiska Partiet.
Herrljunga har sin version av ”Kommunens Väl” med Ronnie Rexvall överst på listan, Svenljunga har ”Landsbygdspartiet Oberoende” med Monica Björsell som förstanamn, i Tranemo deltar Medborgerlig Samling med Alexander Torp som ensamt namn. ”Nya Ulricehamn”, som fick 6,3 procent av rösterna 2014 har denna gång ingen kandidat anmäld eller valsedel beställd via Valmyndigheten.
Man ska inte skratta åt ”enfrågepartier”. Alla har som bekant varit små i början. ”Hotet” om dem är viktig för vitaliteten hos de etablerade. Men den som väljer att lägga sin röst hos nykomlingar ska veta vad de gör. Att, till exempel, kräva att ett kongresshusbygge i Borås ska stoppas, är enkelt. Att ta ansvar för helheten är det inte.
Finnes kommande frågor i Borås som har potential att bygga nya partier? Nja, kanske ser vi dem inte nu, men vem vet vad som händer när frågan om en ny järnvägs dragning och station blir skarp?