Hermansson: Tänk om de kunde talat så här i valet

Ledare Artikeln publicerades

2019 års budget är strävsam, försiktig och alls inte särskilt ”sexig”. Men det gör inte så mycket eftersom den innehåller ord som vi behöver höra oftare, inte minst i Borås.

Så här inleder den blocköverskridande politiska ledningen i Borås sin budget för 2019: ”I en stormig omvärld ska Borås vara staden där vi värnar om varandra, där vi välkomnar olikheter och där vi håller vår resursanvändning inom de gränser planeten tål. Borås ska vara en socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar stad”.

Hur naiva får de bli, politikerna?

Sa de inte nyss att det var vi mot dem, klass mot klass och svart mot vitt? Och nu talar de om samhället i termer som hade passat bättre om det hade handlat om enhörningar, regnbågar och mjuka kaninnosar?

Menar de allvar?

Jag tror det, jag hoppas det.

Men det låter konstigt.

I dagens polariserade debattklimat är det närmast omöjligt att få brett gehör för att tanken på samhället ska inrymma olikheter skulle vara prioriterad. Och med tanke på hur valrörelsen genomfördes, och inte minst i förhållande till den många gånger kraftigt förråade retorik som partierna använde sig av, ter sig dessa goda ambitioner närmast som ett hån. I sociala medier tog sig jakten på mandat sig sådana uttryck att även den mest inbitne demokrat riskerade att tappa tron och hoppet.

Men om det är så här som partier som bland annat stridit om hur skolan ska bli bättre, äldreomsorgen tryggare och om hur staden ska klimatanpassas egentligen vill uttrycka sig, varför i hela friden kunde de inte ha gjort det redan i valrörelsen?

Det är naturligtvis minst lika naivt av mig som av politikerna att tro, att det som kan formuleras med sådan självklarhet i en budgetineldning också kan fungera mobiliserande och engagerande när mandaten står på spel.

Men ibland måste vi vara naiva nog att tro att det faktiskt går att vara ärlig, öppen och säga vad man egentligen menar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.