Tänd ljuset – istället för att bidra till det stora mörkret!

I dag väntas kommunstyrelsen i Borås säga ja till att släcka ljuset under den så kallade Earth Hour-manifestationen den 23 mars. Den utan konkurrens största klimat- och miljömanifestationen som världen nu känner.
Men storleken och uppslutningen gör den inte mindre problematisk.
Ledare • Publicerad 7 januari 2013

På vilket sätt gör vi i Borås klimatet och miljön en tjänst genom att under en timma släcka ner i vår kommun, annat än att vi i det ögonblicket påverkar vår elförbrukning?

Någonstans i tankearbetet har det uppenbarligen gått en propp. Varför skulle det vara mer mörker som världen behöver, om syftet med manifestationen är att upplysa om ett för mänskligheten ödesdigert problem?

Borås vill gärna framhäva sig som en kunskapsstad. Men det är lika svårt för förstaklassaren att lära sig läsa, som det är för forskaren, som håller på att göra ett genombrott inom exempelvis klimatsmart sopåtervinning, att bedriva detta sitt kunskapsarbete i mörker.

Ändå anser Kunskapsstaden Borås’ folkvalda att det är viktigare att sprida mörkret än att tända fler ljus så att fler kan plugga och forska. Vad vinner klimatet på det?

Men det motsägelsefulla symboltänkandet stannar inte där. Och långt allvarligare blir det när kommunstyrelsen pekar ut vad som ska släckas ner. Vilka värderingar mörkar man när man vill att rådhuset, stadshuset och kulturhuset ska sluta lysa, om än bara för en timma?

Att man egentligen inte tror på rätten, demokratin och kulturen?

Så är inte fallet, givetvis. Men risken är stor att det budskap man vill förmedla inte är det som mörkret symboliserar. Och då blir det fel.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.