GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johanna Grönbäck: Ta inte lättvindigt på vaccinpass

Utan tydligt syfte med passen går det inte att svara på när det är dags att avskaffa dem.
Johanna Grönbäck
Gästkrönika • Publicerad 27 december 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Motiven bakom vaccinpassen är oklara, anser krönikören Johanna Grönbäck.
Motiven bakom vaccinpassen är oklara, anser krönikören Johanna Grönbäck.Foto: Pär Bäckström/TT

Vaccintäckningen är hög. Riskgrupperna för att bli svårt sjuka av covid-19 är nu inne på sin tredje dos. På IVA vårdades den 20 december 88 patienter. Det är färre än vad som brukar intensivvårdas för säsongsinfluensa.

Dagens krönikör

Johanna Grönbäck

är statsvetare och kommunikationschef på Ratio.

Vaccinpassen för större sammankomster har varit på plats i snart en månad. Många, däribland Moderaterna, propagerar för att fler evenemang ska passbeläggas. Regeringen har flaggat för att man kan utöka användningsområdena. M vill rentav att man ska visa vaccinpass vid samlingar med åtta personer och fler – och på sikt eventuellt för noll personer. Vad det nu betyder.

Motiven bakom vaccinpassen är oklara. Det saknas svar på om syftet med dem är att öka vaccinationsgraden, förhindra allmän smittspridning, minska risken för de ovaccinerade att bli allvarligt sjuka eller något annat. Föreskrifterna från myndigheterna saknar såväl kriterier som tidsbegränsning.

Och inför beslutet att införa vaccinpass gjordes ingen gedigen etisk analys. Statens medicinsk-etiska råd tillfrågades aldrig.

Bristen på uttalat syfte betyder att det saknas tydliga svar på när det är läge att avskaffa vaccinationspassen, och att det inte kommer att gå att svara på om passen faktiskt medför vad de är tänkta att göra. Och den sortens utvärderingar hade varit särskilt önskvärda när passen också villkorar grundläggande fri- och rättigheter. Likaså hade tydligt syfte kunnat förklara varför passen införs vid en tidpunkt då vaccineringsgraden är hög och tredje sprutan på gång.

”Och inför beslutet att införa vaccinpass gjordes ingen gedigen etisk analys. Statens medicinsk-etiska råd tillfrågades aldrig.”
Johanna Grönbäck

Det är en debatt utan kontext. Åtgärder motiveras mer av smittspridning än av hur allvarligt sjukdomshotet är, när det senare borde vara det som är viktigt. Det höga informationsflödet om antal smittade blir skrämmande i sin kontextlöshet.

Vaccinen håller hög kvalitet och skyddar mot svår sjukdom och död. De som är vaccinerade kan fortfarande smittas, men då alltså sannolikt bli mindre sjuka. Det råder inga vaccinpass bot på, gemensamt för dem som sprider smitta är att de är smittade – inte att de är ovaccinerade. Vidare har många börjat peka på att covid-19 sannolikt förmodligen inte kommer att dö ut, utan snarare skifta över till att bli en endemi, det vill säga en situation där det blossar upp lokala utbrott likt vanliga influensor. I svensk diskussion finns inte tydliga svar på om det fortfarande skulle motivera vaccinpass. Här är vaccinpassen bundna till den tillfälliga pandemilag som regeringen nyligen föreslog skulle förlängas, igen.

En del låter bli att vaccinera sig av förvirrade skäl, andra för att de genomgår medicinska behandlingar under vilka vaccinet inte fungerar. För alla är vaccinpasset en rättighetsinskränkning som villkorar en människas frihet, beroende av hennes medicinska status.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.