Ta det säkra före det osäkra
På det stora hela är förlossningspaketet bra. I syfte att göra vården mer jämlik och säker presenterade partiet bland annat att en och samma barnmorska ska följa kvinnan genom graviditeten. Med tanke på vilka positiva effekter det har för den gravida kvinnans hälsa vore det inget annat än välkommet om det kunde bli verklighet. Men det finns också förslag som är mindre genomtänkta och som därför riskerar att göra mer skada än nytta.
Exempelvis vill Centerpartiet öppna fler förlossningskliniker utanför sjukhusen. Tanken är förstås god. Tillgängligheten ska bli bättre och gravida kvinnor ska inte behöva oroa sig över risken att föda barn i en bil till följd av att ha blivit hemskickade på grund av platsbrist. Men mindre förlossningskliniker av det slag som Centern föreslår kommer snarare att öka ojämlikheten eftersom dessa kliniker inte kommer vara fullt utrustade som sjukhusen.
En av de centerpartister som reserverade sig mot förslaget var Cecilia Andersson, ordförande i Södra hälso-sjukvårdsnämnden i Västra Götalandsregionen och ett känt ansikte i Boråspolitiken. Tillsammans med kollegan Anders Åkesson motiverar de reservationen med att småkliniker utan närhet och tillgång till operation för akut kejsarsnitt inte är rimligt utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv. Den politik som Centerledningen avser att förverkliga kommer att mötas av en verklighet där behovet av akut kejsarsnitt och neonatalvård är större, bland annat till följd av att fler kvinnor föder barn senare i livet.
Kontinuitet och tillgänglighet är viktiga delar av förlossningsvården. Men med tanke på vilka problem som den befintliga vården kantas av här och nu är förslagen dessvärre bara en droppe i havet. Nyligen fick en svensk forskningsstudie som undersöker riskerna med sen igångsättning avbrytas. Det visade sig att risken för dödfödda barn ökade markant om den gravida kvinnan sattes igång vecka 42, vilket är vanligt i dagsläget, i stället för vecka 41. Men i Västra Götalandsregionen har man så sent som i augusti i år valt att invänta publiceringen av studien, som alltså nu inte kommer, med hänvisning till att sjukhusen skulle behöva sätta igång betydligt fler kvinnor om de utgick från vecka 41.
Om inte annat vittnar det om att det måste finnas tillräckligt med resurser på nuvarande kliniker innan man likt Centern öppnar upp för fler.