Ta det säkra före det osäkra

Ledare Artikeln publicerades
Mindre förlossningskliniker kommer inte ha samma tillgång till operationsrum, vilket riskerar att påverka den gravida kvinnans hälsa negativt.
Foto: Anders Robertsson
Mindre förlossningskliniker kommer inte ha samma tillgång till operationsrum, vilket riskerar att påverka den gravida kvinnans hälsa negativt.

Centerpartiets riksstämma är över för den här gången. Det är nu som politiken ska möta vardagen, och som alltid i politiken är vissa förslag mer genomtänkta än andra. Förutom stämmans beslut om förbud av religiöst motiverad manlig omskärelse har även delar av partiets nya förslag för förlossningsvården – med rätta – kommit att kritiseras.

På det stora hela är förlossningspaketet bra. I syfte att göra vården mer jämlik och säker presenterade partiet bland annat att en och samma barnmorska ska följa kvinnan genom graviditeten. Med tanke på vilka positiva effekter det har för den gravida kvinnans hälsa vore det inget annat än välkommet om det kunde bli verklighet. Men det finns också förslag som är mindre genomtänkta och som därför riskerar att göra mer skada än nytta.

Exempelvis vill Centerpartiet öppna fler förlossningskliniker utanför sjukhusen. Tanken är förstås god. Tillgängligheten ska bli bättre och gravida kvinnor ska inte behöva oroa sig över risken att föda barn i en bil till följd av att ha blivit hemskickade på grund av platsbrist. Men mindre förlossningskliniker av det slag som Centern föreslår kommer snarare att öka ojämlikheten eftersom dessa kliniker inte kommer vara fullt utrustade som sjukhusen.

En av de centerpartister som reserverade sig mot förslaget var Cecilia Andersson, ordförande i Södra hälso-sjukvårdsnämnden i Västra Götalandsregionen och ett känt ansikte i Boråspolitiken. Tillsammans med kollegan Anders Åkesson motiverar de reservationen med att småkliniker utan närhet och tillgång till operation för akut kejsarsnitt inte är rimligt utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv. Den politik som Centerledningen avser att förverkliga kommer att mötas av en verklighet där behovet av akut kejsarsnitt och neonatalvård är större, bland annat till följd av att fler kvinnor föder barn senare i livet.

Kontinuitet och tillgänglighet är viktiga delar av förlossningsvården. Men med tanke på vilka problem som den befintliga vården kantas av här och nu är förslagen dessvärre bara en droppe i havet. Nyligen fick en svensk forskningsstudie som undersöker riskerna med sen igångsättning avbrytas. Det visade sig att risken för dödfödda barn ökade markant om den gravida kvinnan sattes igång vecka 42, vilket är vanligt i dagsläget, i stället för vecka 41. Men i Västra Götalandsregionen har man så sent som i augusti i år valt att invänta publiceringen av studien, som alltså nu inte kommer, med hänvisning till att sjukhusen skulle behöva sätta igång betydligt fler kvinnor om de utgick från vecka 41.

Om inte annat vittnar det om att det måste finnas tillräckligt med resurser på nuvarande kliniker innan man likt Centern öppnar upp för fler.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.