Annons

Mikael Hermansson: Ta debatten om SD som ett nationellt hot

Årets första utrikespolitiska debatt i riksdagen hålls mot bakgrund av krig i Europa och stopp för Nato-medlemskapet. Och med ett parti i kammaren som alltmer framstår som ett säkerhetspolitiskt problem.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 15 februari 2023
Mikael Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Vad vet Zelenskyj som ännu inte efter 30 år har gått hem i Sjuhärads mörka skogar? frågar sig Mikael Hermansson.
Vad vet Zelenskyj som ännu inte efter 30 år har gått hem i Sjuhärads mörka skogar? frågar sig Mikael Hermansson.Foto: Mikael Hermansson

I decennier upprepades trollformeln ”alliansfrihet i fred, syftande till neutralitet i krig” i den utrikespolitiska debatten på ett liturgiskt sätt, som del i en bekännelse av den höga svenska självbilden. Idag råder inga som helst tvivel om vårt absoluta beroende av likasinnade länder, unioner och allianser.

Dagens krönikör

Mikael Hermansson

är tidigare politisk redaktör på BT.

Omsvängningen började på allvar i samband med Sveriges EU-inträde 1994. För tredje gången sedan dess leder ett svenskt ordförandeskap unionen. Under det kommande halvåret kan regeringen ta sig an det arbetet med vissheten om att rekordmånga svenskar är för eller mycket för unionsmedlemskapet.

Annons

Så ser verkligheten ut: Få svenskar vill lämna unionen.

Undantag finns naturligtvis. Häromdagen tog jag en sväng i Sjuhärads utmarker och kunde konstatera att skylten ”Här slutar EU” står kvar i Skogsbygden. Alla kan inte älska EU, men det var ett ironiskt sammanträffande att detta hände samma dag som president Volodymyr Zelenskyj på plats i Bryssel deklarerade att Ukrainas öde låg i att bli ett EU-land.

Vad vet Zelenskyj som ännu inte efter 30 år har gått hem i Sjuhärads mörka skogar?

Idag har Sverige tagit ännu ett steg och sökt medlemskap i Nato. Det naturliga hade varit att så hade skett i samband med EU-inträdet, med tanke på att alliansfriheten då gjordes om intet. Rysslands anfall på Ukraina drev slutligen fram ett efterlängtat omtänkande.

Än så länge har ingen satt upp någon skylt med budskapet ”Här slutar Nato”.

Låt vara att Turkiet och Ungern ännu krånglar, men det finns även inhemska svenska krafter som lägger hinder i vägen. Ett politiskt parti gör så gott det kan.

”Än så länge har ingen satt upp någon skylt med budskapet ”Här slutar Nato”.”
Mikael Hermansson

Dagens debatt äger rum i ett stukat land. Mest tillplattad av alla har statsminister Ulf Kristersson blivit. Det råder visserligen borgfred i Nato-frågan, men regeringschefen har verkligen fått erfara vad hans samarbetsparti Sverigedemokraterna går för. SD-nära krafters agerande bakom den senaste tidens koranbränning och uppmaningen från justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) i Dagens Industri i slutet av januari att om Turkiet blir upprört ”… så elda hundra till” har naturligtvis förvärrat situationen.

Det är inte varje dag som jag citerar Aftonbladets ledarsida med gillande. Men som Anders Lindberg formulerade det i början av februari är det bara att hålla med:

”Nu har SD blivit det enskilt största hindret mot ett svenskt Natomedlemskap och partiets muslimhat får konsekvenser som hotar rikets säkerhet”.

Låt vara att det vore klokt att den här gången hålla en lägre profil än vad som är brukligt i en utrikesdebatt där den nationella hybrisen brukar flöda. Men i ett avseende måste den få bränna till med lite äktsvensk hetta:

Sverigedemokraterna utgör ett utrikes- och säkerhetspolitiskt problem som Sverige inte har råd med.

Annons
Annons
Annons
Annons