Sveriges bidrag – ett svagt kort

Ledare Artikeln publicerades
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson presenterades som Sveriges kandidat till EU-kommission‰r vid en pressträff p Rosenbad på torsdagen.
Foto: Maja Suslin/TT
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson presenterades som Sveriges kandidat till EU-kommission‰r vid en pressträff p Rosenbad på torsdagen.

Statsminister Stefan Löfven har gjort sitt val. Sveriges bidrag till den nya EU-kommission som ska ledas av Ursula von der Leyen blir arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Onekligen har Johansson lång ministererfarenhet; sådant brukar vara ett mer eller mindre outtalat krav på den som ska bli kommissionär. Men det krävs mer än så för att också klara av att ”göra jobbet”, vilket kommer att bli tydligt när det senaste svenska bidraget jämförs med det avgående – handelskommissionären Cecilia Malmström. Det är naturligtvis orättvist att göra den jämförelsen redan nu, innan vi ens vet om Johansson kommer att accepteras. Malmström däremot, har med eftertryck visat vad hon går för. Med henne i kommissionen har Sverige haft det som Löfven hoppas på att få med sitt val – ”så mycket inflytande som möjligt”.

Normalt brukar regeringspartiet samråda med oppositionen om vem som ska utses och vilken portfölj som ska eftersträvas. Enligt Ulf Kristersson (M) har så inte varit fallet den här gången. Rimligen borde Löfven ha insett vikten av en bred förankring.

Nu framstår det mest om att han inte bryr sig.

Svagt hanterat – vilket också förstärker bilden av att Ylva Johansson är ett svagt kort.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.