GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lars Stjernkvist: Sverige har inte råd med bittra förlorare

Jag vet hur det känns som valarbetare att vakna upp efter att ha förlorat ett val. Du har slitit och argumenterat nästan dygnet runt i veckor och hoppats på en framgång. Besvikelsen är blytung.
Lars StjernkvistSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 6 september 2022
Lars Stjernkvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Sverige behöver två regeringsbärande partier med tillräckligt självförtroende för att kunna prata med varandra, skriver ledarsidans krönikör Lars Stjernkvist.
Sverige behöver två regeringsbärande partier med tillräckligt självförtroende för att kunna prata med varandra, skriver ledarsidans krönikör Lars Stjernkvist.Foto: Anders Wiklund/TT

Det finns en del som talar för att det kommer att finnas ganska många som känner precis så nästa måndag. De som tillhör den förlorande sidan, förstås. Om vänstersidan vinner men Socialdemokraterna förlorar väljare anar jag att glädjen kommer att vara minst sagt behärskad på partiets valvaka. Och om högersidan vinner och Sverigedemokraterna blir större, kanske betydligt större än Moderaterna, då misstänker jag att Ulf Kristerssons segerleende blir en smula ansträngt.

Årets val kan sluta med ett rekordstort antal förlorare. I värsta fall bittra förlorare.

Dagens krönikör

Lars Stjernkvist

är före detta partisekreterare för Socialdemokraterna.

Det är problematiskt. För alldeles oavsett hur det går i valet finns det ett antal stora frågor som i praktiken kräver att både den segrande sidan och förlorarna är beredda att ta ett gemensamt ansvar för. Och för att kunna ta ett gemensamt ansvar måste de prata med varandra, vara beredda att glömma valrörelsens alla verbala knivhugg.

Det pågår ett krig i vår närhet och Sverige ska lotsas in i Nato. Det förutsätter att vi stegvis förstärker försvaret. Det kommer att bli utomordentligt svårt att klara den uppgiften om nästan hälften av riksdagsledamöterna förhåller sig passiva, i värsta fall bromsar processen.

Energifrågan kräver på samma sätt ett gemensamt ansvarstagande. Det bråkas om hur snabbt det går att bygga ut kärnkraft och vindkraft och andra energikällor. Alla är emellertid ense om att det tar flera år, och då måste inte minst de som ska investera alla miljarder veta vad som gäller under den tiden.

”Efter valet kommer det att finnas vinnare och förlorare, men på måndag och fyra år framåt har alla ett ansvar att efter kraft och förmåga bidra till ett bättre Sverige och ett bättre Borås.”
Lars Stjernkvist

Gängkriminaliteten är en tredje fråga som jag menar kräver politisk samling. När människors trygghet hotas och hela rättssamhället utmanas, då måste ansvariga politiker ha en förmåga att kraftsamla. Självklart måste det finnas en debatt, åsikter som bryts mot varandra, men det får inte finnas någon tveksamhet om att politikerna är ense om att tillsammans bryta ner den organiserade brottsligheten.

Jo, jag skrev ”ansvariga” politiker, och jag menar det. Efter valet kommer det att finnas vinnare och förlorare, men på måndag och fyra år framåt har alla ett ansvar att efter kraft och förmåga bidra till ett bättre Sverige och ett bättre Borås. Oavsett om man tillhör regeringssidan eller oppositionen har man ett ansvar.

Det förvånar kanske ingen att jag hoppas på en vänsterseger och att jag ser Magdalena Andersson som den bästa statsministern. Jag håller även tummarna för att det ska gå bra för både S och M. Helt enkelt därför att Sverige behöver två regeringsbärande partier med självförtroende. Med tillräckligt självförtroende för att kunna prata med varandra.

Sverige har inte råd med alltför bittra förlorare och det gäller alldeles oavsett vem som vinner valet på söndag.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.