Kajsa Kettil: Sverige hade knappast varit tryggare med en S-ledd regering
En sak kan konstateras direkt: Det är osannolikt att Socialdemokraternas kriminalpolitik skulle ha knipit förstaplatsen nu om förra årets riksdagsval hade resulterat i en S-ledd regering. Tidpunkten ett år efter valet brukar innebära en nedgång för regeringspartier; nyhetens behag kring valvinsten har lagt sig, men många av vallöftena har ännu inte kunnat infrias.
Under valrörelsen lovade Magdalena Andersson (S) att hon skulle vända på varje sten för att knäcka gängen. Med tanke på att hennes partikamrat Morgan Johansson sannolikt hade fått fortsätta som justitie- och inrikesminister finns det inte mycket som tyder på att Sverige skulle ha varit tryggare om statsministern nu hetat Andersson i stället för Kristersson.
Men väljarna tycks ha glömt att S under sina åtta år i regeringsställning inte lyckades identifiera och motarbeta den framväxande gängkriminaliteten. När opinionsundersökningsföretaget Novus häromveckan frågade drygt 1000 personer vilket parti de tycker har den bästa politiken inom tio olika områden, ansåg flest att Socialdemokraterna är nummer ett inom lag och ordning.
Det är ett trendbrott. Länge var lag och ordning Moderaternas paradgren, men i augusti förra året fick SD högst förtroende i frågan. I juni i år delade M och SD förstaplatsen, och nu tror alltså flest svenskar att S skulle lyckas bättre.
”Väljarna tycks ha glömt att S under sina åtta år i regeringsställning inte lyckades identifiera och motarbeta den framväxande gängkriminaliteten.”
Med flera år till nästa val säger inte en enskild opinionsundersökning mycket om framtiden. Men den kan fungera som en mätare av väljarnas tålamod. Med tanke på att den gängrelaterade kriminaliteten märks inom så många områden i samhället – från välfärdsbrottslighet som bidragsfusk till grova våldsbrott som skjutningar och sprängningar – är det förståeligt att väljarna är otåliga. Men tyvärr är ett år för kort tid för att uppnå omfattande resultat. Då kan det vara läge att påminna sig om de förändringar som är på gång. Hit hör skärpta straff, ungdomsfängelser, slopad sekretess mellan vissa myndigheter, förstärkt föräldrastöd, utökad kameraövervakning med mera. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) beskriver det pedagogiskt med att regeringen nu skiftar fokus från gärningsman till brottsoffer och samhällsskydd.
Sammantaget ger åtgärderna en bild av en kriminalpolitik där den som bryter mot lagen fångas in av statens förlängda armar och där samma armar erbjuder en tryggare famn åt alla skötsamma medborgare som vill leva sina liv utan att vara rädda.
Det är klokt prioriterad. Men om förtroendet ska öka måste våldsvågen vända.