Annons

Daniel Braw: Svår vinter väntar för Tyskland

Vid slutet av vintern, sa Tysklands hälsominister Jens Spahn nyligen, kommer människor antingen att vara vaccinerade, tillfrisknade eller döda. Det var ett drastiskt sätt att beskriva en utveckling som måste betecknas som en besvikelse.
Daniel BrawSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 29 november 2021
Daniel Braw
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tysklands hälsominister Jens Spahn efter en presskonferens om vaccineringen mot coronaviruset förra veckan.
Tysklands hälsominister Jens Spahn efter en presskonferens om vaccineringen mot coronaviruset förra veckan.Foto: Michael Kappeler

Sjudagarsincidensen, antalet nya fall per 100 000 invånare under den senaste veckan, har i Tyskland stigit till över 400 – högt över nivån under tidigare vågor. En ny nedstängning av landet kan inte uteslutas, enligt Spahn. Allt fler talar om att vaccinationsplikt kan behöva införas.

Dagens krönikör

Daniel Braw

är fristående utrikesdebattör och fil.dr i historia. Pol. sek. för KD Region Kalmar län.

Strategin inför vintern förutsåg något helt annat. ”Med stigande vaccinationsgrad och uppbyggnaden av en skyddande grundimmunitet i befolkningen befinner sig Tyskland i en övergångsfas från pandemiskt till endemiskt förlopp”, börjar strategin. Den högsta nivån på smittspridningens hastighet som förutses i strategin är över 100 fall per 100 000 invånare. Covidfallens andel av beläggningen i intensivvården är i värsta scenariot tolv procent eller mer. I verkligheten har den ökat till över 17 procent.

Annons

Varför har det blivit så? En faktor är att vaccinationstäckningen inte har blivit så hög som den hade behövt vara. I landet som helhet är 68 procent av befolkningen vaccinerad med två doser, vilket är en mindre andel än i Spanien, Italien och Portugal.

Den nationella siffran rymmer dessutom en betydande variation mellan delstaterna som i sig är illavarslande. I Nordrhein-Westfalen, Schleswig-Holstein och Niedersachsen i västra Tyskland är en bra bit över 70 procent av befolkningen vaccinerad med två doser. I Thüringen, Sachsen och Brandenburg i östra Tyskland ligger nivån närmare 60 procent. Dessa delstater noterar också en betydligt snabbare smittspridning än landet som helhet – i Sachsen är sjudagarsincidensen över 900.

”Ännu 30 år efter att delningen upphörde sätter den sin prägel på det politiska och sociala landskapet.”
Daniel Braw

Att det är i tidigare DDR som vaccinationsviljan är lägre och smittspridningen snabbare har sina förklaringar. Statsvetaren Heike Klüver vid Humboldtuniversitet i Berlin har funnit samband mellan politisk åskådning och vaccinationsvilja. Stödet för högerpopulistiska Alternative für Deutschland, som är stort i delstater som tidigare utgjorde Östtyskland, hänger samman med låg vaccinationsbenägenhet. I grupper med lägre utbildning märks också låg tilltro till politiken, regeringen, media och sjukvårdssystemet, säger Klüver till Deutsche Welle.

Det är därmed lätt att se coronahanteringen som det senaste exemplet på hur långsamt återföreningen faktiskt går. Ännu 30 år efter att delningen upphörde sätter den sin prägel på det politiska och sociala landskapet.

Detta är inte hela förklaringen till den svåra vinter Tyskland går till mötes. Ingen av de tidigare östtyska delstaterna är befolkningsmässigt betydande. Även i Bayern, som har en väsentligt större befolkning, sprids smittan snabbt.

Den påfallande låga vaccintäckningen illustrerar dock ett underskattat problem. Att utveckla, producera och införskaffa vaccin i tillräcklig mängd var alltsammans stora utmaningar – men visade sig fullt möjligt. Att förmå människor att ta denna utväg ur coronapandemin har å andra sidan visat sig påfallande svårt. Utan tillit är det omöjligt.

Annons
Annons
Annons
Annons