Svahnström: Du får inte köpa Grönland

Ledarkrönika Artikeln publicerades
Då kommer jag inte.
Foto: Alex Brandon
Då kommer jag inte.

Trumps trams har nått nya bottennivåer. Den här gången var det Danmark som drabbades – eller, rättare sagt, klarade sig.

Det var meningen att den amerikanske presidenten skulle komma till Köpenhamn den 2 september, direkt efter besök i Polen. Officiellt var det drottning Margrethe som inbjudit Trump. Men det var förstås ett annat, mer komplicerat högpolitiskt spel som låg bakom. Ett par dagar efter att bomben briserat och det danska samhället – inte minst polisen! – börjat planera för det oerhört kostsamma Trump-besöket – framkom det att presidenten hade ett litet krav med i bagaget: Danmark skulle sälja Grönland till USA.

Det skapade förstås panik i Danmark. Statsminister Mette Frederiksen (s) kastade sig på flyget till Nuuk. Där konstaterade hon:

"Grönland är inte till salu. Grönland är inte danskt. Grönland är grönländskt. Jag hoppas fortfarande att det inte är på allvar.”"

Donald Trump har förstås på det grövsta förnärmat drottning Margrethe med sitt beslut att säga nej till Danmark. Under tisdagen var det danska hovets enda, neutrala men ändå sötsura, kommentar: "Det var en överraskning."

Men alla inser givetvis att det här är ett brott mot all etikett och alla traditioner. Trump motiverade sitt avhopp med att den danska statsministern "inte har något intresse av att diskutera en försäljning av Grönland".

Men ett statsbesök handlar inte bara, eller ens i första hand, om politik. Och verkligen inte om bara en fråga. Man är officiellt på besök hos drottningen och därmed den danska befolkningen. Har man sagt ja, så kommer man. Det avgörs inte av vad statsministern säger om Grönland.

Reaktionerna? Ja, Carl Bildt var inte sen att twittra om det absurda i Trumps agerande och deklarera att han inte visste om han skulle skratta eller gråta.

Och här i Köpenhamn är många våldsamt upprörda. Kanske inte så mycket för att Trump inte kommer – det handlar ju om en inte särskilt populär man. Men sättet han avfärdar ett land på som USA är så tätt säkerhetspolitiskt allierat med väcker bestörtning.

Som alltid är dock kommentarerna typiskt danska, alltså avlevererade med drypande ironi:

Mai Mercado, gruppledare i Folketinget för De konservative (Moderaternas systerparti): "Baserat på president Trumps kommentarer om att köpa Grönland vill Danmark med glädje skjuta upp besöket till...ja, en ny president har tillträtt i USA."

Søren Espersen, vice ordförande i Dansk Folkeparti: "Så, hr. president. Du har valt att uppskjuta ditt besök i Danmark. Varför inte bara helt avlysa det? Vi är fullt upptagna med andra saker."

Här i Danmark kan vi nu istället glädja oss åt ett annat presidentbesök. USA:s 44:e president, Barack Obama, kommer till Ålborg den 28:e september för att tala om framtidens ledarskap och entreprenörskap. Som sittande president var han faktiskt i Danmark två gånger. Nu vänder Obama alltså tillbaka. Jisses, då kommer danskarna att visa vem man gillar bäst!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.