Annons

Jöran Svahnström: Det finns en gräns – även för Danmark

Det började så bra. När Bron med stort B öppnade den 1 juli 2000 förverkligades drömmen och visionen om en gränsöverskridande Öresundsregion. Nu reses allt fler hinder, den här gången från dansk sida.
Jöran Svahnström
Ledarkrönika • Publicerad 10 oktober 2019
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Polis och passkontrollanter på plats vid Hyllie station, första stoppet på tågresan från Köpenhamn. Nu inför Danmark gränskontroller för resande till Sverige. De blir dock av mindre omfattning är de som Sverige införde hösten 2015.
Polis och passkontrollanter på plats vid Hyllie station, första stoppet på tågresan från Köpenhamn. Nu inför Danmark gränskontroller för resande till Sverige. De blir dock av mindre omfattning är de som Sverige införde hösten 2015.Foto: Johan Nilsson/TT

Jag ville vara med på tåget (sic!) och bosatte mig i Köpenhamn. Jag blev en av de allra första bropendlarna och startade i Malmö en nyhetsbyrån; Nytt från Öresund (nfo.nu).

Och visst – de första 15 åren blev euforiska. Visst fanns det mindre "detaljer" som irriterade; svenska tåg passade inte till danska spår, det var krånligt att klura ut var man skulle betala skatt och det visade sig att språkbarriären var större än man egentligen trott.

Annons

Men, samtidigt, så mycket positivt: Danska studenter började plugga i Lund, svenska gymnasister tjänade extra (och bra!) på att helgjobba i de köpenhamnska shoppingcentren, svenska medicinexperter knöts till de stora danska läkemedelsföretagen och svenska sjuksköterskor förstärkte de danska vårdhemmen. Och vardagspendlandet sköt fart – helgerna blev härliga svensk-danska fester på båda sidor Sundet; i affärer, på museer och konserter, på Michelin-restauranger och bodegor - Själlandsborna vågade pröva kräftor och surströmming och skåningarna började förstå vad det innebär att "hygge sig". Integrationen blev till verklighet och det flöt på allt bättre över Bron (i första hand) men också Helsingborg-Helsingør-förbindelsen fick ett uppsving.

Men, så kom 2015. Enorma flyktingströmmar genom Europa och Sverige införde en gränskontroll mot Danmark. Det hjälpte en del på det akuta problemet. Samtidigt fick Öresundsregionen, som ett gigantiskt integrationsprojekt, en rejäl smäll. Pendlandet minskade, danskar och svenskar flyttade hem igen efter att under många år ha bott i grannlandet och pendlat till jobb på andra sidan Bron. Gränskontrollen finns kvar och hämmar utvecklingen. Jag ska fortfarande visa pass vid den svenska gränsen när jag tar X2000 till Stockholm.

Så kommer nu nästa smäll. Danmark inför, med start 12 november, en gränskontroll mot Sverige! Danskarna har tröttnat på att svenska gangsters kommer till Köpenhamn och smäller bomber. Den gränsöverskridande gängkriminaliteten har ökat och den socialdemokratiska danska minoritetsregeringen känner sig tvingad att agera. Ett tungt säkerhetspaket har presenterats. Förutom gränskontrollen vill man bland annat sätta upp 300 nya övervakningskameror, främst i Köpenhamn och bombattentat mot offentliga byggnader ska jämställas med "brott mot staten".

Det är bra att man agerar. Även om det är oklart vilken nationalitet galningarna nu har när de skjuter och spränger i Malmö och Köpenhamn. Och vill man verkligen till "andra sidan" för att begå kriminalitet så finns det nog sätt att undvika såväl danska som svenska gränspoliser.

För en Öresundsvän är det förstås trist att det nu åter späs på med nya integrationshinder. När kronprinsessan Victoria och kronprins Frederik klippte banden den där sommardagen för nästan 20 år sedan var det en annan framtid vi hoppades på.

Annons
Annons
Annons
Annons