Svagt skydd för markägarna
Lindqvists grova generalisering att all produktion skulle flytta i österled har kommit på skam. Men den svenska naturen och allemansrätten utgör likväl en konkurrensfördel för den växande friluftsindustrin.
Nackdelarna med kommersiellt utnyttjande av naturen har diskuterats under hela 1900-talet. Det finns dock skäl att tro att trenden entydigt går mot fler och fler kollisioner mellan markägare å den ena sidan och bärplockare och turism å den andra. När förre miljöministern Andreas Carlgren i våras beslutade om en utredning av allemansrätten var det alltså inte en dag för tidigt.
Häromdagen presenterade Naturvårdsverkets utredare sina slutsatser. Dessa kritiserades tämligen omgående av Lantbrukarnas riksförbund (LRF). Inte är det någon enkel uppgift att rucka på en av våra käraste sedvänjor.
Det ligger ett värde i sig i att undvika lagstiftning på området och att parterna hanterar eventuella skador och överutnyttjande utan att behöva gå till domstol. Samtidigt är det viktigt att skydda markägarna. Äganderätten är jämförelsevis svagt utvecklad i Sverige.
Men om Naturvårdsverket och politikerna håller fast vid utredarnas förslag finns risken att skogsbönder och markägare blir överkörda. Det ställs inga krav på avtal mellan bärplockar- eller turistföretaget och markavtal. Det hade annars varit önskvärt.
Utredarna hävdar att skrivelserna i miljöbalken och andra lagar räcker för att beivra ingrepp i naturen. Det ska räcka med mer byråkrati och utökad kontroll. Bland förslagen märks anmälningsplikt för företag som utnyttjar allemansrätten ekonomiskt, en regional ombudsman för allemansrätten och diarieföring av klagomål så att de kan överklagas.
Det låter tandlöst. Den unika allemansrätten bör värnas. Men man frågar sig vilka möjligheter skogsbonden har att hävda sig mot en samvetslös exploatör?Det offentliga saknar skarpa verktyg mot de kommersiella intressen som inte håller sig till allemansvettet.
De som får sina skogsmarker söndertrampade hamnar i underläge. Detta är inte en godtagbar ordning.
Ledarredaktionen