Annons

Anela Murguz: Sunt förnuft bättre än förbud

Att förbjuda Tiktok är inte rätt väg att gå.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 21 juli 2020
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Att förbjuda Tiktok är inte lösningen.
Att förbjuda Tiktok är inte lösningen.Foto: Jessica Gow/TT

En app där tonårsflickor dansar till musik verkar oskyldigt vid en första anblick. Men appen Tiktok har snabbt blivit politisk då den ägs av ett kinesiskt företag. Det finns därför goda skäl att anta att användarnas data hamnar rakt i händerna på den kinesiska regimen.

Är det önskvärt med tanke på vad den kinesiska regimen visat sig vara kapabel till under året? Inskränkningen av demokratin i Hongkong, fängslandet av den svenske förläggaren Gui Minhai, mörkläggningen av coronavirusets omfattning i ett inledande skede samt färska rapporter om uigurer som med bindel för ögonen förs vidare i tåg till ett okänt öde. Anledningarna till att avstå från att vara en bricka i den kinesiska regimens spel är lika många som de brott den gjort sig skyldig till.

Annons

Den stora utmaningen är hur avståndstagandet bör ske rent praktiskt. Tidigare under sommaren förbjöds Tiktok i Indien som ett led i de gränsstrider som utbrutit mellan länderna. I Australien pågår just nu diskussioner om förbud då appen anses kunna utgöra ett hot mot den nationella säkerheten. Även USA:s utrikesminister Mike Pompeo har varit inne på att förbjuda kinesiska sociala medier-appar och i fjol tillsattes en utredning som skulle undersöka huruvida Tiktok utgjorde ett säkerhetshot mot landet.

Det låter kanske kraftfullt. Men förbud av detta slag riskerar att slå fel. Tiktok är numera en väletablerad app och var i fjol en av de mest nedladdade apparna med över 800 miljoner användare världen över. Framförallt bland svenska barn och ungdomar har Tiktok snabbt blivit en del av vardagen där allt från inövade danser till bakning och små söta husdjur delas med kompisarna. Lycka till med att försöka förklara för en tioåring varför han eller hon inte ska få tillgång till denna virtuella värld.

Att rycka detta ur händerna på dem skulle därför kunna vara kontraproduktivt. Hela poängen med att regimen utökar sin datainsamling är för att det är en del av en större maktambition. På detta sätt hoppas man ändra allmänhetens inställning så att det gynnar regimen. När demokratier i väst tar till de medel som främst är förknippade med de diktaturer vi vill ta avstånd från riskerar man att göra mycket av jobbet åt Kina.

Istället bör var och en fundera över vilka avtryck vi lämnar efter oss på sociala medier. Sunt förnuft är många gånger ett bättre tillvägagångssätt än förbud. Särskilt då Tiktok inte är den första appen som blottlägger sociala medier-jättars bristande respekt för användarnas integritet. Turerna med den kinesiska appen har vissa likheter med Facebookskandalen 2018 där det avslöjades att användares data utnyttjades av företaget Cambridge Analytica för att hjälpa Donald Trump i valet 2016. Det finns förstås gradskillnader mellan oetiska företag och en totalitär regim, men i båda fallen riskerar användares information och data att användas i politiska syften. Det är illa nog.

Den nygamla devisen; om något är gratis så är du förmodligen produkten, tål att upprepas igen. En bredare insikt om detta skulle räcka längre än ett förbud.

Annons
Annons
Annons
Annons