Anela Murguz: Studenter borde jobba – inte läsa sommarkurser
Antalet studenter som läser sommarkurser har ökat de senaste åren. Men enligt SR:s Ekot (15/7) gör inte alla det i utbildningssyfte, utan för pengarnas skull. Exakt hur stor andel som läser sommarkurser enbart av ekonomiska skäl vet man inte, men att det förekommer säger något om synen på arbete.
En person som Ekot talat med säger exempelvis att hon inte känner att hon vill jobba mycket i sommar, och att hon då kan komma ”ganska lätt undan med en sommarkurs”. Det handlar inte alltså om att det är svårt att få ett extrajobb – något som kunde vara fallet under pandemiåren.
CSN, Centrala studiestödsnämnden, som bland annat sköter utbetalningar av studiemedel ser det dock inte som bekymmersamt. Att studera för att försörja sig är inte ett problem i sig eftersom studenten troligtvis kommer ha nytta av utbildningen senare i livet. Och ja, för CSN är det nog inte ett problem. Men det är det för samhället.
”Under sommaren hade lediga studenter kunnat göra stor nytta samtidigt som de själva samlar på sig viktiga erfarenheter och färdigheter för framtiden.”
Efter två år av återkommande pandemirestriktioner skriker nu restaurangbranschen efter personal. I början av sommaren skrev Milad Ramezankhani vid Viskan Group i Borås i en debattartikel i BT (14/6) att utmaningen med att hitta medarbetare till restaurangbranschen är så svår att han kan komma att tvingas stänga sin verksamhet vissa tider eller dagar i sommar.
Och varje år brukar det vara ett svårlöst pussel för kommuner runt om i landet att få ihop bemanningen inom äldreomsorgen och hemtjänsten under sommarmånaderna. Detta eftersom att det bland annat är svårt att hitta vikarier.
Nu har dessa två exempel ett mer långsiktigt problem när det gäller bemanningen. Men under sommaren hade lediga studenter kunnat göra stor nytta samtidigt som de själva samlar på sig viktiga erfarenheter och färdigheter för framtiden. Men nej, man vill visst inte jobba så mycket.
Det är svårt att inte se fenomenet som en del av den syn på arbete som generellt finns i samhället. Arbeten som kräver högskoleutbildning ses inte sällan av många som ”finare” än så kallade kroppsarbeten, vilket utmärks inte minst genom den brist på arbetskraft som finns inom många hantverkaryrken. Men även akademiker kan ha nytta av de egenskaper som utvecklas i dessa arbeten och som utgör vanliga sommarjobbsalternativ för studenter.
Framför allt behöver ansträngning löna sig mer. Att det i dag finns studenter som hellre läser en sommarkurs än jobbar för att få inkomst under sommarledigheten tyder på att så inte är fallet i dag.
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.