GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jesper Strömbäck: Varning för desinformationsbildare

Ett problem med den politiska debatten är att många inte kan skilja mellan åsikter och fakta – ett annat att många framstår som kunskapsresistenta.
Donald Trump – när faktaresistenta själva får välja.
Donald Trump – när faktaresistenta själva får välja.
Foto: David Zalubowski
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Antingen exponerar de sig inte för information som strider mot de egna verklighetsuppfattningarna och åsikterna eller så tar de inte till sig informationen, oavsett hur mycket evidens den bygger på.

Som om inte det var nog är det många som agerar som om de inte ens bryr sig om vad som är sant. Oavsett vad evidens visar driver de sina teser, och upprepar dem gärna som om något skulle bli mer sant för att det upprepas. Fakta och evidens som talar emot deras teser väljer de att antingen ignorera eller försöka underminera genom vantolkningar. Drivkraften är allt som oftast att plocka politiska poäng.

Dagens krönikör

Jesper Strömbäck

är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

De som gör detta återkommande bör ses som desinformationsbildare: personer eller organisationer som återkommande sprider information som är falsk och/eller missvisande och/eller tagen ur sitt sammanhang och irrelevant i det sammanhang där informationen används.

"Även i Sverige finns det många – även politiker och proffstyckare – som ofta framstår som obekymrade om sanningen."

Om dessa desinformationsbildare mestadels återfanns i den politiska periferin vore det kanske inget stort problem, men dessvärre agerar alltför ofta även framträdande politiker och proffsdebattörer som desinformationsbildare. Det mest kända exemplet är givetvis Donald Trump och hans anhängare, som i strid med all evidens fortsätter framställa röstfusk som ett stort problem. De använder det till och med som motiv för att försvåra för folk att rösta. De är dock långt ifrån ensamma. Även i Sverige finns det många – även politiker och proffstyckare – som ofta framstår som obekymrade om sanningen.

Dessvärre talar mycket för att problemet med politiker och andra som agerar som desinformationsbildare är ett växande problem. Ett skäl är att politiker och professionella debattörer sällan ställs till svars när de för fram falsk och missvisande information. Det är inte ofta medierna uppmärksammar det, och Sverige saknar i stort den typ av faktagranskare som finns i många andra länder. Ett annat skäl är att många politiker tyvärr har lärt sig att de inte straffas av vare sig det egna partiet eller sina anhängare om eller när de för fram falsk och missvisande information. Det viktigaste för många anhängare är att hålla på det egna laget och att få sina verklighetsuppfattningar och åsikter bekräftade, inte vad som är sant eller falskt. Likaså tycks det ofta vara viktigare för partierna att hålla sina egna om ryggen än att värna en debatt byggd på fakta och evidens. Ett tredje skäl är framgångarna för högerpopulistiska krafter. De präglas inte bara av misstro mot etablerad vetenskap, etablerade medier och andra politiskt obundna kunskapskällor, utan också efter en strävan att kontrollera och marginalisera dessa och den evidens de producerar.

Ur ett demokratiskt perspektiv är detta ett stort problem. En fungerande demokrati bygger på att människor är åtminstone någorlunda informerade och på debatt som metod för att lösa konflikter och hitta lösningar på viktiga samhällsproblem. Därmed undermineras demokratin av desinformationsbildarna, deras okritiska anhängare och de kunskapsresistenta.

Läs mer