unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Jesper Strömbäck: Stoppa utvisningar till Afghanistan

Om man är rädd för att skadas eller dödas är det självklart att man kämpar allt man kan, så länge man orkar, för att få stanna.
Nya bomber nära nog varje dag. Afghanistan är inte ett land som någon bör utvisas till.
Nya bomber nära nog varje dag. Afghanistan är inte ett land som någon bör utvisas till.
Foto: Rahmat Gul
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Ett vanligt argument i debatten om flyktinginvandring är att ett nej måste vara ett nej. De som har fått sin ansökan om asyl godkänd ska få stanna, men de som har fått avslag ska lämna landet.

Detta är ett typexempel på ett argument som vid första anblick kan verka självklart, men som vid närmare granskning bygger på att olika antaganden stämmer överens med verkligheten. Ett sådant är att asylprövningen präglas av rättssäkerhet. Med det avses bland annat att lagar och regler ska tillämpas på ett opartiskt och förutsägbart sätt och att liknande fall ska behandlas likartat. Det ska heller inte finnas något utrymme för godtycke.

Dagens krönikör

Jesper Strömbäck

är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

Nu finns det säkert många som tror att asylprövningen i Sverige präglas av rättssäkerhet, men dessvärre finns det många bevis på att så inte är fallet. För den som tvivlar kan jag rekommendera exempelvis boken ”Dom som stod kvar” av Thord Eriksson, rapporten ”Min mamma är blind på ena örat och min pappa odlar bomber”, sammanställd av Stina Berge och nätverket #vistårinteut, eller samtal med några av de asylrättsjurister som har insyn i hur asylprövningarna går till. Det handlar om bitvis plågsam, men kanske just därför viktig, läsning; läsning som visar att asylprövningen i Sverige präglas av stora brister vad gäller rättssäkerheten.

Ett annat antagande som argumentet ”ett nej måste vara ett nej” bygger på är att de som får avslag inte har goda skäl för sin fruktan för att återvända till sitt ursprungsland. Också det är ett antagande som rimmar illa med verkligheten. Visst finns det asylsökande som inte har mycket att riskera genom att återvända, och om man saknar asylskäl har man ingen rätt att stanna, men det främsta skälet till varför många asylsökande som har fått avslag inte vill återvända är rädsla. Om man är rädd för att skadas eller dödas är det självklart att man kämpar allt man kan, så länge man orkar, för att få stanna. Viktigt att komma ihåg är att en stor andel av dem som sökt asyl i Sverige under de senaste åren har sitt ursprung i länder som Syrien, Afghanistan och Irak, och riskerar man att utvisas dit finns all anledning att känna rädsla. Bara under de senaste veckorna har till exempel talibanerna genomfört mer än 4500 attacker i Afghanistan, en ökning med runt 70 procent jämfört med samma period förra året, och ingen kan seriöst hävda att det skulle vara ofarligt att återvända vare sig dit eller till Syrien.

quote
Nu finns det säkert många som tror att asylprövningen i Sverige präglas av rättssäkerhet, men dessvärre finns det många bevis på att så inte är fallet.

Om asylprövningen verkligen präglades av rättssäkerhet och om de som fick avslag kunde återvända till sina ursprungsländer utan att känna välgrundad fruktan för förföljelse, att skadas allvarligt eller att dödas, då skulle argumentet ”ett nej ska vara ett nej” vara hållbart. I väntan på det finns det starka skäl att ge dem som kommit under de senaste åren en ny chans, att stoppa alla utvisningar till länder som Afghanistan, och att utfärda en amnesti för dem som varit i Sverige i flera år.

Läs mer

IS-föräldrar diskvalificeras inte per automatik: ”Vi bedömer inte historia”

Borås. Chefen i Borås stad: ”Vi tittar främst på hur situationen ser ut nu.”
IS-föräldrar diskvalificeras inte per automatik: ”Vi bedömer inte historia”

Samhället måste få rätt valuta för alla dessa pengar

Ledare. Satsningar på vägar och järnvägar måste bidra till ett ”transporteffektivt samhälle”. Annars är alla dessa hundratals miljarder bortkastade.
Samhället måste få rätt valuta för alla dessa pengar

Nu får det vara slutskolkat i riksdagen

Ledare. Att ledamöter skolkar från riksdagsarbetet är ett problem för demokratin.
Nu får det vara slutskolkat i riksdagen

Strömbäck: Hur kan någon ha missat vad SD står för?

Ledarkrönika. Förändrats? De partier som öppnar för samarbete med Sverigedemokraterna vet att så inte är fallet.
Strömbäck: Hur kan någon ha missat vad SD står för?

Efter larm om risker med nytt journalsystem: ”Jättemycket hemlighetsmakeri”

Borås. Säs-läkare om upptäckta problem med Millenium: ”Man jobbar för att hitta lösningar”.
Regionens nya patientjournalsystem Millennium införs i tre etapper. Driftstart är planerad till våren 2022 i Sjuhärad.

Kommunen om bristerna på förskolan: ”Vi skulle haft en bättre uppsikt”

Kind. Flera år utan övergripande granskning av verksamheten.
Kommunen om bristerna på förskolan: ”Vi skulle haft en bättre uppsikt”

SD-budgeten: ”Vi prioriterar på riktigt”

Bollebygd. SD i Bollebygd poängterar i sin budget för 2021-2024 behovet av att bygga skolor och förskolor, hålla nere kostnaderna och begränsa mottagandet av nyanlända.
Daniel Persson, SD-representant i kommunstyrelsen, är en av dem som tagit fram partiets budgetalternativ.

Uppskattad läxhjälp i stationshuset

Bollebygd. Varje vecka finns ett gäng frivilliga på plats i Bollebygds stationshus för att hjälpa till med läxläsningen.
Uppskattad läxhjälp i stationshuset

Ymer Frisbee är på banan igen

Borås. Ideella krafter i Ymer Frisbee bygger sju nya hål på discgolfbanan vid Ymergården för att ersätta de hål som måste tas bort.
Ymer Frisbee bygger om delar av sin discgolfbana. Cecilia Andersson, Thomas Svensson, Claes Pettersson, Josef Berg och Henrik Rydén bär upp stenar till muren i bakkanten av utslagsplatsen på hål fem.

Kursen gör dem redo för det svenska samhället

Bollebygd. Två gånger i veckan träffas nyanlända hos ABF i Bollebygd för att lära sig hur det svenska samhället fungerar.
Aisha Awaty, Karrar Awaty, kursledaren Ulla Bergius Utbult och Rawan Awaty  träffas varje vecka på kursen Ny i Sverige. Sonen i familjen Hamid Awaty är med ibland.

BT-läsarna frågade – här är Anders Tegnells svar

Corona Sjuhärad. I sociala medier mottog vi över 100 frågor som BT:s läsare ville ställa till statsepidemiolog Anders Tegnell.
BT-läsarna frågade – här är Anders Tegnells svar

Christin tog ledigt från Skanska för att jobba på sjukhuset

Corona Sjuhärad. När Skanska Sverige erbjöd personalen att ta tjänstledigt för att jobba inom sjukvården hade Christin Böhm, projektingenjör på Skanska i Bollebygd, redan diskuterat det med sin chef. Nu ska hon jobba en månad som undersköterska på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.
Christin tog ledigt från Skanska för att jobba på sjukhuset