unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jesper Strömbäck: SD – ett auktoritärt populistiskt parti

Inledningsmeningen i det kommunistiska manifestet är klassisk: ”Ett spöke går genom Europa – kommunismens spöke”. Sedan fortsätter Marx och Engels med att måla upp en sammansvärjning mellan eliterna: ”Alla det gamla Europas makter har slutit sig samman till en helig hetsjakt mot detta spöke”.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inför partiets landsdagar 2019.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inför partiets landsdagar 2019.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Retoriken för tankarna till populismen, vilken präglas av tre kännetecken. Det första är att populister säger sig tala för ”folket”, där ”folket” inte är samma sak som medborgarna utan snarare en viss grupp som av populisterna anses vara det ”verkliga folket”. ”Folket” är en konstruktion, och detta konstruerade folk utgör ”vi:et” i de konflikter med olika ”dem” som är centrala i populistisk världsbild och retorik.

Det andra kännetecknet är att populister ser konflikten mellan det ”folket” och ”eliten” eller ”etablissemanget” som central. Precis som ”folket” är ”eliten” eller ”etablissemanget” en konstruktion, anpassad till vilken misstro man försöker exploatera. Vilka eliter som populister betonar varierar därför, men konflikten mellan det konstruerade ”folket” och de konstruerade ”eliterna” består.

Något liknande gäller populismens tredje kännetecken: konstruerandet och exkluderingen av olika grupper av ”dem”. Ofta handlar det om invandrare eller etniska minoriteter, men som valet i Polen nyligen illustrerade kan det också handla om sexuella minoriteter. Bland annat utmålades hbtq återkommande som ett hot. Det illustrerar hur intolerans mot grupper som anses vara avvikande är en integrerad del av populismen.

Detta påminner om att det spöke som går genom demokratier världen över i vår tid inte är kommunismens spöke. Det är populismens spöke. Vad värre är att det inte handlar om någon lättviktig populism, utan vad statsvetarna Pippa Norris och Ronald Inglehart i den aktuella studien ”Cultural Backlash. Trump, Brexit, and Authoritarian Populism” kallar ”auktoritär populism”. Denna kombinerar klassisk populism med auktoritära värderingar, och vid makten söker den auktoritära populismen underminera centrala delar av demokratin såsom rättsväsendets och mediernas oberoende liksom minoriteters rättigheter.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Denna auktoritära populism har varit på frammarsch i flera år och utgör idag det främsta hotet mot demokratin världen över. Så även i Sverige. Intressant i det sammanhanget är att Norris och Inglehart klassificerar Sverigedemokraterna som ett auktoritärt populistiskt parti tillhörande samma partigrupp som Fidesz i Ungern och Lag och Rättvisa i Polen – partier som kan klassificeras som ”demokratins lönnmördare” (för att citera statsvetarna Steven Levitsky och Daniel Ziblatt). I Ungern har det gått så långt att landet inte längre räknas som en fullvärdig demokrati.

I det sammanhanget är det illustrativt att SD och dess företrädare ofta har vurmat för Ungern. Det påminner om att SD inte bara är ett invandrings- och invandrarfientligt parti, och att det inte bara är ett vanligt populistiskt parti. Det är ett auktoritärt populistiskt parti.

Läs mer

Norrbys ojämna nivå: ”Vår största utmaning”

Sport

Norrbys ojämna nivå: ”Vår största utmaning”

En tung hemmaförlust och poängtapp

Stängda gränser och bunkrade basvaror – kommer vi alltid ha mat på bordet?

Näringsliv

Stängda gränser och bunkrade basvaror – kommer vi alltid ha mat på bordet?

7H Affärer undersöker hur framtidens tillgång på mat kan se ut lokalt.

Tommy Dahl.

Borås

Boråsföretaget förlorade snusstriden: ”Det har varit en tuff kamp”

Nu går de vidare i nytt bolag.

Lärare gav elever horoskop med grovt språk: "Borde ta livet av dig"

Borås

Lärare gav elever horoskop med grovt språk: "Borde ta livet av dig"

Rektorn på Boråsskolan: ”Läraren googlade stjärntecken”

Hela radhuslängan måste rivas – ”Det är inget att spara”

Herrljunga

Hela radhuslängan måste rivas – ”Det är inget att spara”

Två lägenheter jämnades med marken i den dramatiska radhusbranden. Ytterligare två kommer behöva rivas.

Sjuhärad: Fabrik hotas av nedläggning – 38 anställda berörs

Nyheter

Sjuhärad: Fabrik hotas av nedläggning – 38 anställda berörs

Produktionen kan vara avvecklad inom ett år: ”Aldrig roligt att komma med ett sånt besked”.