unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jesper Strömbäck: Sanning viktigare än förtroende

Nyhetsmedier borde rapportera sanningen utan att visa hänsyn till politiken.
När vad som var sant blivit relativt kan även de mest grövsta lögnerna få spridning.
När vad som var sant blivit relativt kan även de mest grövsta lögnerna få spridning.
Foto: Matt Rourke
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Både inom och utanför medierna tas det ofta för givet att högt förtroende för medierna är eftersträvansvärt. Undersökningar som tyder på växande förtroende för medierna ses som goda nyheter, medan motsatsen ses som dåliga nyheter. Även jag själv har ofta utgått från detta när jag har diskuterat människors förtroende för medierna.

Om krönikören

Jesper Strömbäck

är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

De senaste åren har jag dock börjat omvärdera detta. Det främsta skälet är att utvecklingen visar att det inte nödvändigtvis finns något samband mellan människors förtroende för medierna och i vilken grad som journalistiken präglas av det som är dess främsta uppgift: att tillhandahålla sann och relevant information om sådant som människor behöver känna till för att kunna fungera som samhällsmedborgare.

I USA är det uppenbart att medier som ägnar sig åt allt annat än att rapportera sann och relevant information ändå kan åtnjuta förtroende bland vissa grupper. Där präglas människors förtroende för medierna i allt högre grad av var de står politiskt och av i vilken utsträckning som medierna bekräftar de verklighetsuppfattningar som de redan har. Det gäller inte minst på högerkanten, där det har vuxit upp en flora av medier där innehållet präglas av politiskt vinklat innehåll. Medan en del av dem är hyfsat seriösa journalistiskt ägnar sig andra åt att skapa och sprida missvisande och falsk information. Många drar sig inte heller för att sprida konspirationsteorier, oavsett om de handlar om att presidentvalet var riggat, att det finns ett nätverk av satanistiska pedofiler som motarbetar Trump, eller att det var vänsteranhängare som stormade Kapitolium.

quote
För människor som tror på sådana stolligheter utgör etablerade medier ”en fiende till folket”, för att citera Trump. De har inget förtroende för medier som präglas av att tillhandahålla sann och relevant information.

För människor som tror på sådana stolligheter utgör etablerade medier ”en fiende till folket”, för att citera Trump. De har inget förtroende för medier som präglas av att tillhandahålla sann och relevant information. Deras förtroende för medierna bygger helt på om dessa bekräftar de verklighetsuppfattningar som de redan har. I deras värld har ”min sanning” (för att citera titeln på ett SVT-program) upphöjs till allmän sanning, och de som ger en annan bild är lögnare. Sådan är logiken.

Även i Sverige finns det tendenser åt samma håll, och liksom i USA är det tydligast på högerkanten. Där satsas det betydande kraft och resurser på att bygga upp en alternativ mediestruktur, där är kritiken mot traditionella nyhetsmedier mest utbredd och högljudd, och där är förtroendet för traditionella nyhetsmedier lägre än bland andra. Allra mest står Sverigedemokraternas sympatisörer ut.

I en sådan situation står nyhetsmedierna inför ett val. Ska de hålla fast vid att det viktigaste är att tillhandahålla sann och relevant information, oavsett om den strider mot de verklighetsuppfattningar som vissa grupper har och även om det kan leda till sjunkande förtroende? Eller ska de anpassa sig till och ge utrymme åt olika gruppers verklighetsuppfattningar, även när dessa inte överensstämmer med sanningen?

Själv håller jag med journalistikforskarna Bill Kovach och Tom Rosenstiel när de skriver att journalistikens främsta skyldighet är till sanningen. Även om det skulle leda till sjunkande förtroende.

Läs mer