GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jesper Strömbäck: Med lögnen vill de föra oss bakom ljuset

En trend i den politiska debatten är att många – inte minst på högerkanten – tycks se medier som fiender som ska bekämpas. I denna strävan tillämpas olika vapen, från lögner till svepande och missvisande kritik som inte tar hänsyn till den forskning som finns.
Jesper Strömbäck
Ledarkrönika • Publicerad 25 oktober 2020
Jesper Strömbäck
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Ett exempel på när lögner används som vapen gavs nyligen, när Jens Ganman på Twitter påstod att journalisten Christian Catomeris alternativt SVT hade påstått att den franske läraren ”Samuel Paty ‘provocerade fram’ sin egen avrättning”. Detta var en uppenbar lögn, men trots det fick hans tweet flera tusen gilla-markeringar och retweetades närmare tusen gånger.

Dagens krönikör

Jesper Strömbäck

är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

Bland dem som spred lögnen vidare återfinns de moderata riksdagsledamöterna Jan Ericson och Lars Beckman, båda kända på Twitter för att återkommande sprida missvisande och felaktig information. Liksom Trump har de en förkärlek för att ta upp något tvivelaktigt eller uppenbart felaktigt påstående och fråga om det är sant. När Beckman retweetade Ganmans tweet skrev han följaktligen ”Snälla @svtnyheter – säg att det här inte är sant?!”.

Självklart vet Beckman att det inte var sant, och självfallet hade han kunnat kolla upp det genom att se det aktuella inslaget. Istället spred han desinformationen vidare.

”Nog finns det mycket som man med fog och med stöd i forskning kan kritisera medierna för, men att bygga en allmänt svepande mediekritik på anekdotisk bevisföring utan att ta hänsyn till den forskning som finns imponerar inte.”

Ett exempel på när svepande och missvisande kritik används som vapen gavs också nyligen, när Carolin Dahlman skrev en ledarkrönika i Kristianstadsbladet med rubriken ”Varning för journalister som för oss bakom ljuset”. I den går hon till generalangrepp mot svensk journalistik, med särskilt fokus på public service. Med hjälp av anekdotiska exempel ger hon bilden av att svensk journalistik generellt vinklar snett, inte läser på fakta, och missar självklara följdfrågor. Hon skriver också att ”Om reportrarna är lata, sönderarbetade eller inkompetenta är svårt att säga – säkert är det lite av varje”. Genom de exempel på bristfällig journalistik som hon tar upp och med hänvisning till att undersökningar visar att svenska journalister står till vänster om allmänheten framställer hon det också som att problemen bottnar i att journalister – och därmed journalistiken – är vänstervriden. Där är hon för övrigt i gott sällskap: många på politikens högerkant framställer det som en sanning att svensk journalistik är vänstervriden.

Problemet är att den kritiken inte får stöd i den forskning som finns. Nog finns det mycket som man med fog och med stöd i forskning kan kritisera medierna för, men att bygga en allmänt svepande mediekritik på anekdotisk bevisföring utan att ta hänsyn till den forskning som finns imponerar inte. Åtminstone inte på andra än dem som av helt andra skäl än omsorg om journalistiken applåderar varje gång när medierna kritiseras.

En slutsats som kan dras av detta är att det alltid är viktigt att skilja mellan saklig och underbyggd mediekritik och mediekritik som är svepande, byggd på anekdotiska exempel eller lögner och politiskt motiverad. Medan det behövs mer av det förra tjänar det senare enbart politiska syften.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.