GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jesper Strömbäck: Hur kan någon ha missat vad SD står för?

Förändrats? De partier som öppnar för samarbete med Sverigedemokraterna vet att så inte är fallet.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Sverigedemokraternas Mattias Karlsson (SD) i samband med statsministeromröstningen hösten 2018.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Sverigedemokraternas Mattias Karlsson (SD) i samband med statsministeromröstningen hösten 2018.
Foto: Jessica Gow/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Ibland är det mest förvånande att något anses – eller framställs som – förvånande. Jag tänker då på reaktionerna efter att Jimmie Åkesson nyligen skrev på Twitter att ”Sverige behöver ett totalstopp, för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning och ett moratorium för flyktingar”. Till och med Åkesson var förvånad över reaktionerna, och konstaterade att han ”måste ha sagt samma sak minst tusen gånger”.

Dagens krönikör

Jesper Strömbäck

är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

Hur kan någon ha missat att SD har nazistiska rötter? Hur kan någon ha missat att SD alltid har varit och är fientligt inställd till såväl invandring som invandrade? Hur kan någon ha missat att SD alltid ser invandring och invandrade som en belastning och skyller i princip alla problem – kanske med undantag för vädret – på invandring?

Svaret är självklart ingen, och allra minst de borgerliga politiker och debattörer som successivt har öppnat upp allt mer för ett samarbete med SD. De vet mycket väl vilka rötter SD har och att motståndet mot invandring och invandrade ligger i partiets DNA.

"Ingen bör låta sig luras av detta. SD har inte förändrats: det som har förändrats är det politiska landskapet och möjligheterna för M och KD att bilda regering utan dem."

Ändå försöker de återkommande hjälpa SD att framstå som om de har förändrats och att putsa deras fasad. Det inkluderar moderatledaren, som i SVT-programmet ”30 minuter” sade att han tycker att SD har förändrats. Detta ska i sin tur motivera varför man öppnar upp för ökat samarbete med dem. Om SD inte har förändrats blir det svårt för M och KD motivera samarbete med dem: alltså måste man försöka framställa det som om SD har förändrats.

Intressant nog har detta lett till att vissa borgerliga politiker och debattörer tycks mer intresserade av att tvätta SD:s fasad än SD själva. SD, å sin sida, har inga planer på att ge upp sina kärnvärden. När de nu har fått vissa borgerliga partier att anpassa delar av sin politik och retorik till dem blir deras nästa mål att förflytta politiken och retoriken ytterligare några steg. Partier som SD blir inte mindre extrema av att andra partier anpassar sig till dem: de blir uppmuntrade.

En liknande dans tycks utspela sig när det gäller hur ett eventuellt framtida regeringssamarbete skulle kunna se ut. Moderater och kristdemokrater försöker framställa det som om det bara handlar om att samarbeta med SD i frågor där de tycker ungefär lika, som om SD skulle nöja sig med att vara en dörrmatta. SD försöker samtidigt successivt flytta fram sina positioner och kräva mer inflytande.

Ingen bör låta sig luras av detta. SD har inte förändrats: det som har förändrats är det politiska landskapet och möjligheterna för M och KD att bilda regering utan dem. Strategiskt ser de därför ett behov av att framställa SD som mer rumsrent. Det var denna kalkyl som stördes när SD påminde om att de är och förblir ett invandrings- och invandrarkritiskt, auktoritärt högerpopulistiskt parti. Det är också därför det numera är ett problem för M och KD varje gång någon sverigedemokrat ertappas med fingrarna i den grovt främlingsfientliga och rasistiska syltburken: det skvätter på dem också.

Hoppar man i lerpölar blir man smutsig. Det vet till och med Greta Gris.

Läs mer