GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jesper Strömbäck: Extrema partier är alltid beredda att gå längre

Ur det öppet rasistiska Bevara Sverige svenskt (BSS) är SD sprungna, och dessa ränder går inte ur.
Jimmie Åkesson leder ett parti som är sprunget ur extrema ”Bevara Sverige svenskt”.
Jimmie Åkesson leder ett parti som är sprunget ur extrema ”Bevara Sverige svenskt”.
Foto: Ali Lorestani/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Efter att under åratal ägnat sig åt att polera fasaden växer nu tuppkammen. I takt med att borgerliga partier har öppnat för samarbete känner SD ett minskande behov av att fortsätta putsa fasaden. Istället ser de nya möjligheter att ytterligare förskjuta retoriken och politiken. Det illustrerar att extrema partier inte blir mindre extrema av att andra partier anpassar sig till dem. Tvärtom: de känner sig friare att vara öppna med sina egentliga åsikter.

Dagens krönikör

Jesper Strömbäck

är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

Det första exemplet kom när Jimmie Åkesson nyligen beskrev invandring och därmed även invandrade som en ”social, kulturell och ekonomisk belastning”. Förutom att forskning visar att han har fel – invandring bidrar i allt väsentligt till att stärka och utveckla Sverige socialt, kulturellt och samhällsekonomiskt – avslöjar det en extremt negativ syn inte bara på invandring utan också på invandrade. Att han ser invandring som en kulturell och social belastning visar också att han egentligen inte bryr sig om hur integrationen fungerar.

Det andra exemplet kom när SD:s partisekreterare Richard Jomshof nyligen kallade islam för ”en avskyvärd religion”. Den som har följt SD och deras anhängare blev knappast förvånad: avsky mot islam är återkommande i deras kommentarer på sociala medier. Ändå är det dubbelt avslöjande att partisekreteraren öppet kallar världens näst största religion för avskyvärd. Dels visar det öppet fientligheten mot islam inom SD, dels visar det att ledande företrädare inte längre känner att de behöver hyckla med denna fientlighet.

Det tredje exemplet kom när Jimmie Åkesson nyligen återlanserade kravet på ökad återvandring, det vill säga repatriering. Fortfarande känner han behov av att framställa det som om SD vill öka den frivilliga återvandringen, men han säger också att han inte har något problem med om det uppstår ett tryck på dem som – enligt hans synsätt – inte har etablerat sig här att lämna Sverige. Med andra ord: inte nog med att SD vill stoppa all asylrelaterad invandring: de vill också skapa en situation där invandrade inte känner sig välkomna.

"De må ha bytt ut kängorna och bomberjackorna mot kostymer, men de senaste utspelen visar att avståndet mellan det BSS som partiet är sprunget ur och dagens SD inte är så stort som vissa tycks vilja intala sig."

Bristen på empati är slående, och det är svårt att inte att tänka på andra exempel i historien när vissa grupper har utsatts för politiskt sanktionerad utfrysning och förföljelse. I förlängningen leder det ofrånkomligen till mer hat, hot, våld och diskriminering. Man påminns också om hur ledande SD-företrädare tidigare har hävdat att exempelvis judar och samer inte tillhör den ”svenska nationen”. Man kan också undra över hur långt SD är beredda att gå för att åstadkomma detta tryck på att återvända.

Även om svaret idag är oklart är en sak tämligen säker: de är alltid beredda att gå längre, oavsett hur negativt det drabbar människor med utländsk bakgrund, integrationen och den sociala sammanhållningen.

De må ha bytt ut kängorna och bomberjackorna mot kostymer, men de senaste utspelen visar att avståndet mellan det BSS som partiet är sprunget ur och dagens SD inte är så stort som vissa tycks vilja intala sig. De vill fortfarande ”bevara Sverige svenskt”, med en mycket snäv syn på vad som är svenskt.

Läs mer