Stoppa svenska maffian

Den maffialiknande brottsligheten har ökat kraftigt på senare tid. För femton år sedan fanns endast några få mc-gäng i storstäderna. Nu har de kriminella organisationerna växt i tiotal och de grova brottslingarna ökat i tusental.
Ledare • Publicerad 17 juli 2008

I dag finns ett 40-tal ligor och gäng över hela landet. De ägnar sig åt välorganiserad illegal verksamhet och försörjer sig på lagöverträdelser som narkotikahandel, smuggling, vapenhandel, beskyddarverksamhet och värdetransportrån.

Det är förståeligt att den svenska polisen har haft svårt att hänga med. I en stor undersökning förra året svarade var tredje polis att dagens förutsättningar för att bekämpa den organiserade brottsligheten är oacceptabla.

Samtidigt utgör de yrkeskriminella ett allt större hot mot samhället. Näringsidkare utsätts för utpressning, journalister hotas och poliser beskjuts. Utvecklingen är helt oacceptabel.

Därför är regeringens beslut om tuffare åtgärder mot den organiserade brottsligheten mycket välkommet.

Justitieminister Beatrice Ask (m) meddelade igår (16/7) på Svenska dagbladets debattsida att 200 poliser kommer att få ägna sig åt organiserad brottslighet på heltid. Dessa poliser ska organiseras i speciella aktionsgrupper vid åtta av landets polismyndigheter och vid rikskriminalpolisen.

Under mandatperioden förstärker alliansregeringen poliskåren med tusentals nya konstaplar. Till 2010 ska vi ha minst 20.000 poliser i landet. Det är inte så dumt om vissa av de nya resurserna då används till specifika och angelägna uppgifter.

Det nuvarande förslaget skiljer sig visserligen från förre rikspolischefen Stefan Strömbergs idé om ett ”svenskt FBI”. Ändå har det goda förutsättningar att ge bra resultat om samordningen fungerar väl mellan de nya poliserna som ska kämpa mot maffiafasonerna runt om i landet.

Just nu pågår dessutom en straffnivåutredning som justitieministern har tillsatt med uppgift att se över och föreslå skärpningar av straffen för de grövre brotten.

Förhoppningsvis går sötebrödsdagarna för Sveriges yrkeskriminella nu äntligen mot sitt slut.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.