1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stoppa narkotiska läkemedel innan det är för sent

Att läkemedel hamnar på svarta marknaden och säljs som droger är en ökande källa till dödsfall. Det är ett globalt problem som tar sina värsta former i USA. Men det blir också allt vanligare i Sverige.
Piller som skrivs ut som läkemedel blir allt vanligare en källa till dödsfall.
Foto: Gorm Kallestad

Smärtstillande medel har skrivits ut i allt högre grad de senaste två decennierna. Mellan 2011 och 2016 fördubblades antalet opioidrelaterade dödsfall i Sverige. Överdosering av läkemedel är en stor del av uppgången. Dödligheten har ökat dramatiskt sedan 2006.

En stor bidragande anledning är just den ökade förekomsten av smärtstillande medel. Dels är det missbrukare som överdoserar på de heroinsubstitut som de fått av sjukvården men det sprids också till bredare kretsar. En stor källa av recept är förfalskade recept. Men det förekommer också att personer med behörighet att skriva ut recept gör det mot betalning.

Flera apotek i Växjö larmade förra veckan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om att unga män hämtat ut stora mängder av det smärtstillande läkemedlet Tramadol, närmare 10 000 tabletter. IVO misstänker nu att en tandläkare som flyttat till Italien har skrivit ut recepten. Tabletterna har troligtvis hamnat på den svarta marknaden.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det är orimligt att som i fallet i Växjö på kort tid kunna hämta ut stora mängder piller utan att apotekens larm får någon direkt effekt. Personer som inte heller bor i Sverige som tandläkaren i fallet borde heller inte kunna stå som ansvariga för recept.

Läckaget från apotek på grund utav köpta eller förfalskade recept måste få ett stopp. Jämfört med andra källor såsom insmuggling eller stölder borde detta inte heller vara större hinder att sätta in större åtgärder för att hindra läckaget från apoteken.

Den ökade drogdödligheten i Sverige behöver bekämpas på flera fronter. En del av detta bör vara att ta tillbaka kontrollen över läkemedlen.

Läs mer

BT klimat och miljö

Unga kommunutvecklare undersökte klimatattityder

”Hoppfullt att många vill många vill göra något”

Kind

De lär barnen att dansa på sommarlovet

Fick veta att de skulle bli danslärare i sommar: ”Vi blev nog chockade”.

Mitt Europa

Lega: Låt IS-mördarnas pånyttfödelse bli en parentes i historien

Nu är sannerligen tiden att sätta hårt mot hårt mot och göra terrorsekten till den parentes i historien som den var, är och kommer förbli.

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Hon lägger all fritid i judohallen: ”Siktar på OS”

I del 2 av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi Tova Granberg.

Corona i Sjuhärad

Taxiförare utsatt grupp: Martin Johansson blev svårt sjuk i covid-19

”Varje passagerare på sjukresor skulle ha munskydd”

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Två bilar skadades i brand. Förare av mopedbil misstänkt för rattfylleri.