1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lars Stjernkvist: Varför betala för något som nästan är gratis?

Med viss trovärdighet vågar jag påstå att Liberalernas Johan Jakobsson inte är den ende före detta partisekreterare som har lagt sig i ett partiledarval.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) talar på Liberalernas landsmöte.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Med viss trovärdighet vågar jag påstå att Liberalernas Johan Jakobsson inte är den ende före detta partisekreterare som har lagt sig i ett partiledarval. Och jag är nästan lika säker på att Nyamko Sabuni inte är den enda partiledaren som har frågat en företrädare om råd inför ett viktigt framträdande.

Inpass från vänster:

Lars Stjernkvist

är kommunstyrelsens ordförande i Norrköping och före detta partisekreterare för Socialdemokraterna.
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Alltså fanns det en del i Svenska Dagbladets reportage i förra veckan som jag inte upplevde som upphetsande. Men det innehöll också en del avslöjanden som förvisso inte heller var särskilt speciella för just Liberalerna, men definitivt anmärkningsvärda.

Artiklarna påminde om den skymningszon där makthavare rör sig och där det finns mycket pengar men där öppenheten är begränsad.

quote
Det är inte konstigt att ett stort företag försöker påverka politiska beslut. Det konstiga är bristen på öppenhet och att företrädare för Liberalerna uppenbarligen inte tycker att det hela är det minsta märkligt.

Liberalernas Lars Leijonborg och Johan Jakobsson har båda lämnat den offentliga politiken för att övergå till lobbyisterna. Svenska dagbladets avslöjande handlar bland annat om att Johan Jakobsson sägs ha lastbilstillverkaren Scania som uppdragsgivare och att detta förklarar varför Nyamko Sabuni och Liberalerna med sådan kraft driver kravet på elektrifierade vägar.

Det är inte konstigt att ett stort företag försöker påverka politiska beslut. Det konstiga är bristen på öppenhet och att företrädare för Liberalerna uppenbarligen inte tycker att det hela är det minsta märkligt. Minns upprördheten, inte minst liberalers, över samarbetet mellan LO och Socialdemokraterna, och då kan knappast någon hävda att det är det minsta hemligt.

Vi förväntar oss att aktiva politiker har en integritet, att de inte låter sig köpas. Den integriteten upphör rimligen inte i samma stund som politikerns avtackning slutar, och därför blir det problematiskt när de agerar på uppdrag av okända uppdragsgivare. För det är det jag har svårt med, hemlighetsmakeriet. Det är utmärkt om Scania, Kommunal eller Lundin Petroleum engagerar före detta politiker och bidrar till ökad rörlighet mellan olika samhällssektorer. Om det sker öppet.

Jag tycker dessutom det finns något tragiskt med avslöjandet. Lars Leijonborg är en av de skarpaste personer jag har mött. Han har visserligen fortfarande en del offentliga engagemang, men han skulle inte dessutom behöva smyga runt som konsult för sin försörjning. Före detta politiker som han och Göran Persson och Anders Björck, för att nu nämna några som har övergått till konsult- och lobbysfären, borde vara givna kandidater för toppjobb inom både förvaltning och näringslivet efter sina politiska karriärer.

I Svenska Dagbladet får vi veta att Johan Jakobsson är bra men dyr. Jo, lobbybranschen är uppenbarligen lönsam. Och det gör det hela än mer tragiskt. Vi lever trots allt i ett av världens mest öppna länder. Vem som helst kan när som helst nå makthavare via mejl. För Scanias ledning är alla partiledare bara ett telefonsamtal bort.

Därför är det obegripligt att så många betalar så mycket för något som nästan är gratis.

Läs mer

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Borås

Trafikolycka på R40 – man allvarligt skadad

En person skadad

Borås

Två tonåringar döms för oaktsam våldtäkt: ”Snedvriden sexualbild”

Två killar döms till ungdomstjänst och ungdomsvård – samt 100 000 kronor i skadestånd.

Borås

Barn återfunnet efter drunkningslarm: ”Kändes bra i pappahjärtat”

Stort pådrag i Stadsparken efter larmet

Sport

Storspelande Anestis fällde Elfsborg i cupen

BT har rapporterat från cupsemifinalen mellan Elfsborg och IFK Göteborg på Borås Arena.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”