unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lars Stjernkvist: Uppgörelserna måste fungera även för människor i Grimsås

När toppmötet förhandlar fram stora insatser är det inte Bryssel som är avgörande, utan hur det hjälper medborgarna på lokal nivå.
Efter fyra dagars förhandlingar förlikade sig EU:s medlemsländer med varande angående de ekonomiska bidragen.
Efter fyra dagars förhandlingar förlikade sig EU:s medlemsländer med varande angående de ekonomiska bidragen.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Det är inte särskilt märkligt att det tar tid att värka fram en överenskommelse mellan EU-ledarna. Frågorna är komplicerade, den ideologiska spännvidden betydande och dessutom krävs ett resultat som gör att alla kan resa hem som vinnare, åtminstone i någon grad.

Inpass från vänster

Lars Stjernkvist

är kommunstyrelsens ordförande i Norrköping och tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det där sista känns lite kymigt. Det är inte vad Stefan Löfven och Angela Merkel och de andra regeringsledarna gör för Europa som helhet som avgör vilka omdömen de får. Vinnare och förlorare mäts med nationella måttstockar. För en internationalist känns det som sagt lite kymigt. För det borde vara lika glädjande om det går bra för någon i Grenoble som för någon i Grimsås. Det viktiga borde vara att hela EU-samarbetet leder till fred, trygghet och ökad välfärd. Då blir i förlängningen alla vinnare.

Det är många som under senare tid har noterat att det blåser medvind för nationalstaterna. Det är framför allt nationella politiker och myndigheter som förväntas klara coronakrisen. Samarbete och solidaritet över gränserna har fått stå tillbaka för de renodlat nationella intressena.

När oron sprider sig uppfattar många uppenbarligen nationen som den mest stadige att hålla i handen. Därför är det inte bara i Sverige som det i dessa dagar ställs krav på ett ökat statligt ansvarstagande. Och därför är det kanske inte så konstigt att regeringsledarna med lite extra tryck betonar att de kämpar för sitt lands intressen under EU-toppmötet.

I kristider är det knappast konstigt att människor i fösta hand vänder sig till sina mest närvarande ledare. Det ska inte, tror jag, uppfattas som något bakslag för den internationella solidariteten eller europatanken.

EU har inte utvecklats till någon välsmord superstat, men för varje toppmöte tas några stapplande steg framåt. Samarbetet och integrationen fortsätter och förhandlingarna om coronastödet utgör en tydlig bekräftelse därom. Visst är ledarna oense om mycket, men det finns en bred enighet om att EU ska använda ett belopp som med råge överstiger hela Sveriges bruttonationalprodukt för att stimulera EU ut ur coronakrisen. EU är idag en självklart potent politisk kraft.

quote
Om vi på allvar bryr oss om alla människor, då måste all politik i grunden vara lokal. Det är självklart viktigt med de stora principerna och politikens övergripande effekter, men viktigast av all är ändå konsekvenserna för den enskilde individen.

Jag är övertygad om att det behövs mer av samarbete över nationsgränserna, men jag kan ändå se något gott i dagens nationalism. Om vi på allvar bryr oss om alla människor, då måste all politik i grunden vara lokal. Det är självklart viktigt med de stora principerna och politikens övergripande effekter, men viktigast av all är ändå konsekvenserna för den enskilde individen.

Jag är helt övertygad om att det finns en majoritet bland européerna som är beredda att avstå något för att någon annan ska få mer. Men politiken måste vara begriplig för alla, oavsett om man bor i Grenoble eller Grimsås.

Därför är jag övertygad om att Stefan Löfven gör europatanken en tjänst när han utgår ifrån att uppgörelserna i Bryssel måste fungera för människor i Grimsås.

Läs mer

Han lämnar politiken i Borås – för att jobba åt SD i Bryssel

Borås

Han lämnar politiken i Borås – för att jobba åt SD i Bryssel

Beskriver egna inställningen till svenska EU-medlemskapet som kluven

Gott om pengar men ont om gemensam politik

Ledare

Gott om pengar men ont om gemensam politik

Unik satsning, överfylld julklappssäck eller felblandad godispåse? Höstbudgeten har onekligen satt fart på den politiska fantasin.

Sjuhärad: Efter helgens inbrottsvåg – här är polisens teori

Borås

Sjuhärad: Efter helgens inbrottsvåg – här är polisens teori

Helgens våg av villainbrott i Sjuhärad kan bli svåra att utreda, menar polisen.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Kultur

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Vem som helst kan lägga upp sitt korta videoklipp och bli en viral succé.