1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lars Stjernkvist: Sverige har valt en klok väg

I min ungdom fick jag veta av en betydligt mer livserfaren moderat politiker att om jag inte var socialist före 25, då hade jag inget hjärta, och var jag inte konservativ efter 25, då hade jag ingen hjärna. Jag tog det inte som en komplimang.
Statsemidemiolog Anders Tegnell ger information om läget när det gäller coronaviruset, covid-19.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Jag kom att tänka på det lätt förvanskade Winston Churchill-citatet (Churchill pratade om liberaler och konservativa) när jag i förra veckan läste en ledare i Dagens Nyheter av Erik Helmerson. Han skrev om den svenska coronastrategin som om det hade varit en krigsstrategi. Anders Tegnell förvandlades till överbefälhavaren, som försvarade den svenska linjens försiktighet trots alla dödsoffer, och som samtidigt kritiserade andra länder för att de försvarade sig med militära medel. Budskapet var tydligt. När de allmänmänskliga idealen hotas agerar Sverige fegt och försiktigt.

Inpass från vänster:

Lars Stjernkvist

är kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, och tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna.
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Han har en poäng. I en i övrigt rätt cynisk värld är det imponerande att se vilka uppoffringar som görs för att skydda samhällets mest sårbara. Det finns mycket hjärta i den politik som flertalet länder använder för att kämpa ner viruset.

Jo, Sveriges linje är försiktigare, men vad som är mest medmänskligt, ja, jag säger som nästan alla andra, det är för tidigt att säga. Skillnaderna ska inte överdrivas, men i vissa avseenden har Sverige valt en något annan strategi än många andra länder. Flertalet barn fortsätter att gå till skolan. Restauranger är öppna. Vi rör oss ute på gator och torg, om än med rekommenderade två meters mellanrum.

quote
Jag kan känna en viss oro. Oavsett vilken strategi som valts är det svårt att vara uthållig. Det gäller även för den som har valt en försiktig linje.

Varken i vardagen, än mindre i kris och krig, finns det några enkla lösningar. Det är hyfsat enkelt räkna virusets omedelbara offer, men betydligt svårare beräkna vad det kostar för ett barn att inte få träffa sin lärare, sin kurator eller idrottsledare. Den sociala distanseringen har ett allmänmänskligt pris. För vissa kan den bokstavligen vara livsfarlig.

Därför tycker jag att Sverige har valt en klok väg. Den kan beskrivas som mer försiktig, men den bygger framför allt på eftertänksamhet. Om strategin ska hålla gäller det att hela tiden våga pröva och ompröva vilka åtgärder som leder till att vi bäst försvarar liv och hälsa, på kort men också på lång sikt. Att hela tiden använda både hjärtat och hjärnan.

Jag kan känna en viss oro. Oavsett vilken strategi som valts är det svårt att vara uthållig. Det gäller även för den som har valt en försiktig linje. Hur pragmatisk du än är finns det alltid en risk att du blir dina egna bedömningars fånge. Det finns alltid en risk att du efter en tid snarare söker bekräftelse på att du gjorde rätt igår än gör ditt yttersta för att fatta rätt beslut idag. Därför är det viktigt att regeringen hela tiden är lyhörd och är beredd att justera beslut om munskydd, testningsprogram, restriktioner med mera. Och hela tiden lyssnar på myndigheter och dess kritiker.

Allt i syfte att behålla ett varmt hjärta och en vaken hjärna.

Läs mer

Borås

Elev åtalas efter knivskärning utanför skolan

Polisens teori: Stirr-incident bakom attacken

Kultur

”Kommer de tuta eller kanske vifta med vindrutetorkarna?”

Folkmusiktrion Väsen gör en drive-in konsert under Ornungastämman – som sänds via BT.se!

Sommarkrönika

Här accelererar händelserna från 0 till 100 på någon sekund

Dagens sommarkrönikör berättar om jobbet som inre befäl på räddningstjänsten.

Borås

JUST NU: Företagspersonal ingrep mot välkänd tjuv

Den misstänkte sitter på nytt anhållen.

Borås

Oviss framtid för nya jättekvarteret – granne i överklagan

Hjalmarsson (L): ”Självklart blir det försenat”

Bollebygd

"Det är klart jag funderade på om jag skulle våga öppna en butik just nu”

Många affärer tvingas stänga – då väljer studenten att öppna godisbutik.