unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Lars Stjernkvist: Ska Löfven få hålla kongress på nätet?

Om knappt sju månader hälsar partiledaren Stefan Löfven alla välkomna till Socialdemokraternas 41:a ordinarie kongress.
Det var då. Statsminister Stefan Löfven talar till den församlade s-kongressen 2019.
Det var då. Statsminister Stefan Löfven talar till den församlade s-kongressen 2019.
Foto: Filip Erlind/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Han gör det från en talarstol i Göteborg, och i skrivande stund är det högst osäkert om det kommer att finnas några ombud på plats eller om de sitter hemma bakom sina skärmar.

På en punkt förefaller de flesta emellertid vara säkra, nämligen att kongressen blir en dragkamp mellan höger och vänster. Det blir som det brukar alltså. De mest radikala har sedan några år tillbaka en egen landsomfattande förening, Reformisterna, och har redan sett till att det finns rejält med vänsterradikala förslag att ta ställning till.

Inpass från vänster

Lars Stjernkvist

är före detta kommunpolitiker och partisekreterare för Socialdemokraterna.

Jag är inte lika säker. Jag tror nästan alla socialdemokrater är ense om att fördelningspolitiken måste skärpas. Pandemin har dessutom på gott och ont befriat politikerna från en del föreställningar om vad som är möjligt att göra. Det finns helt enkelt en förväntan på att samhället ska göra mer. Och jag hoppas och tror att Socialdemokraterna har kommit över sin rädsla för att tala klarspråk om den goda välfärdens ofrånkomliga baksida, att den kräver relativt höga skatter.

Kort sagt, jag tror inte vi får bevittna en känsloladdad duell mellan finansminister Magdalena Andersson och Reformisternas Daniel Suhonen.

För min egen del hoppas jag att utbildningspolitiken får en central roll i debatten om ökad jämlikhet. Långtidsarbetslösheten ökar snabbt och för närvarande har 180 000 svenskar varit arbetslösa under minst ett år. Enligt Arbetsförmedlingen finns en risk att den ökat med ytterligare 100 000 i pandemins kölvatten.

180 000 eller ett och ett halvt Borås, det är ett förskräckande högt antal. Pandemin har slagit ut jobb och som alla kriser påskyndat strukturomvandlingen. Men det kommer att behövas arbetskraft i framtiden och därför stavas lösningen en kraftfull satsning på utbildning, inte minst yrkesutbildning för vuxna.

quote
För det första därför att ett parti med ambitionen att vara verklighetens vän helt enkelt måste ha svar på samtidens ödesfrågor. För det andra därför att allt hänger ihop.

Det är bra om det finns en samsyn när det gäller behovet av en skärpt fördelningspolitik. Däremot är det illavarslande om Socialdemokraterna därmed tror att det är möjligt att förskjuta fokus bort från vår tids ödesfrågor, kriminalitet och migration.

För det första därför att ett parti med ambitionen att vara verklighetens vän helt enkelt måste ha svar på samtidens ödesfrågor. För det andra därför att allt hänger ihop.

Socialdemokraterna måste forma en migrationspolitik som långsiktigt visar att det går att försvara asylrätten och samtidigt ha koll på omfattningen. Och kampen mot gängkriminaliteten måste omfatta både hårda tag och förebyggande insatser. Det görs redan idag mycket bra i kommunerna, men det måste få spridning.

Som sagt, allt hänger ihop, och om människor inte tror att samhället klarar av att pressa tillbaka kriminaliteten, då lär de inte heller tro att det är möjligt att pressa tillbaka långtidsarbetslösheten.

Läs mer