Annons

Lars Stjernkvist: Röda regeringar borde göra Norden grönare

Vart jag mig i Norden vänder sitter det en rödgrön regering.
Lars StjernkvistSkicka e-post
Inpass från vänster • Publicerad 22 september 2021
Lars Stjernkvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Så här god ar stämningen mellan Socialdemokraternas Stefan Löfven och Arbeiderpartiets Norges Jonas Gahr Störe 2017. Krönikören och socialdemokraten Lars Stjernkvist ser framför sig ett utökat rött samarbete i Norden.
Så här god ar stämningen mellan Socialdemokraternas Stefan Löfven och Arbeiderpartiets Norges Jonas Gahr Störe 2017. Krönikören och socialdemokraten Lars Stjernkvist ser framför sig ett utökat rött samarbete i Norden.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det kändes gott att åter få flanera på Köpenhamns gator. I helgen var jag tillbaka, äntligen. Och för mig känns det förstås lite extra bra att Danmark har en S-ledd regering och att opinionssiffrorna ser riktigt dejliga ut.

Ja, faktum är att vart jag mig i Norden vänder, sitter det en rödgrön regering. Snart. Finland, Sverige och Danmark har S-ledda regeringar och Island har en statsminister från Vänsterpartiet de gröna. Och förra veckans val i Norge slutade med en klar seger för vänstersidan. Snart är alltså hela Norden rött, och det lär inte ha varit så sedan någon gång på 1950-talet.

Dagens krönikör

Lars Stjernkvist

är kommunpolitiker och före detta partisekreterare för Socialdemokraterna.

Annons

Det borde bädda för ett bra samarbete mellan de nordiska länderna kan man tycka. Och visst, det finns starka och gamla band mellan Socialdemokraterna i Norden. Den nordiska arbetarrörelsens samarbetskommitté, Samak, bildades redan 1886, och den finns fortfarande kvar. Under mina år som de svenska Socialdemokraternas partisekreterare umgicks jag flitigt med mina kollegor i Norden. Vi diskuterade politik och vi delade generöst med oss av våra mer eller mindre framgångsrika strategier.

Det nordiska samarbetet borde få en rejäl skjuts framåt när statsministrarna tillhör broder- och systerpartier och flera av dem dessutom känner varandra väl. Kan man som sagt tycka, men riktigt så enkelt är det inte.

För det första därför att det finns frågor som har gjort umgänget mer komplicerat. Vi har valt olika vägar när det gäller EU och Nato och vi har definitivt tyckt olika när det gäller flyktingfrågan. Det är förstås inte särskilt hälsosamt för gemenskapen när vi anklagar varandra för främlingsfientlighet respektive aningslöshet. Våra olika strategier under pandemin har spätt på misstänksamheten.

För det andra finns det inget som säger att partivänner nödvändigtvis måste vara vänner. Politiker är som alla andra, och alla känslor är inte logiska. Tillit och förtroende följer inte alltid partigränserna. Vem vet, kanske är det därför som jag fortfarande har goda relationer till flera politiska motståndare, som Moderaternas Mikael Odenberg och Kristdemokraternas Göran Hägglund.

”Det nordiska samarbetet borde få en rejäl skjuts framåt när statsministrarna tillhör broder- och systerpartier och flera av dem dessutom känner varandra väl.”
Lars Stjernkvist

Samtidigt finns det förstås många fördelar med regeringar som har likartade värderingar. Det var som sagt länge sedan alla nordiska länder hade röda regeringar och det är lika länge sedan Norden fick en gemensam arbetsmarknad. Sedan 1954 har det varit möjligt för nordbor att söka arbete i hela Norden. Det är fortfarande något av det nordiska samarbetets kronjuvel.

Jag tycker att det är dags för nästa stora projekt. Inget ensamt land kan klara klimatkrisen. Norden kan inte heller klara det, men de nordiska länderna kan göra mer gemensamt. Här finns en samsyn, som borde användas för ett gemensamt agerande, här hemma och internationellt.

Om så sker, ja, då tål gemenskapen att vi fortsätter debattera det vi inte är ense om.

Annons
Annons
Annons
Annons