unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Lars Stjernkvist: Polarisering skapar utrymme i mitten

Väljare tröttnar till slut på den polariserande politiken. Då kan nya eller gamla aktörer bygga broar i mitten.
Tidigare Venstre-ledaren Lars Lökke Rasmussen lämnar sitt gamla parti på grund av den politiska utvecklingen.
Tidigare Venstre-ledaren Lars Lökke Rasmussen lämnar sitt gamla parti på grund av den politiska utvecklingen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Tänk tanken att förre partiledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt bestämmer sig för att lämna Moderaterna och bildar ett nytt och mer mittenorienterat parti. Det är osannolikt, men inte mer osannolikt än att det är något liknande som händer i vårt grannland Danmark.

Om skribenten

Lars Stjernkvist

Lars Lökke Rasmussen var tidigare ordförande i det största borgerliga partiet Venstre och under två perioder statsminister. För några veckor sedan meddelade han att han lämnar Venstre, och därmed startade spekulationerna om ett nytt parti. Hans motivering var framför allt att Venstre idag bidrar till polariseringen i dansk politik och att det behövs mer av kompromisser och brobyggande i dansk politik.

Hm, att lansera ett nytt mittenparti verkar vid första anblicken vara ungefär lika smart som att sälja sand i Sahara. Som bekant präglas inte bara dansk och svensk politik av polariseringen, utan runt om i världen premierar väljarna radikalitet och tydlighet. Därför är det inte särskilt konstigt att det inom de svenska Liberalerna pågår en intensiv debatt om att partiet borde ta tydlig ställning för en moderatledd regering. Polariseringens centrifugalkraft gör att alla partier pressas utåt, mot kanterna.

quote
Trump har bevisligen många hängivna anhängare, men hade aldrig blivit vald utan sansade väljares stöd. När det bara finns två sidor, svart eller vitt, blått eller rött, då försvinner nyanserna.

Samtidigt finns det, tycker jag, en del argument som talar för att idén inte är helt huvudlös. Polariseringen har säkert många orsaker, men missnöje och sociala orättvisor spelar säkert en avgörande roll. Problemet med polariseringen är att den ofta gör det svårare att forma lösningar. Om ingen får en egen majoritet krävs en förmåga att kompromissa, att hitta samlande lösningar.

Och så den enligt mig allvarligaste nackdelen; polariseringen ger extrema krafter och ytterkantspartier ett orimligt stort inflytande. Jag säger bara USA, så tror jag alla förstår vad jag menar. Trump har bevisligen många hängivna anhängare, men hade aldrig blivit vald utan sansade väljares stöd. När det bara finns två sidor, svart eller vitt, blått eller rött, då försvinner nyanserna. Idag lär det finnas många republikanska väljare som längtar efter något mittemellan, mellan Trump och Demokraterna.

I Sverige och i Danmark har vi ett annat politiskt system och här finns ett större utrymme för nyanser, för fler partier. Samtidigt bidrar blockpolitiken till en uppdelning i två läger, till samma typ av polarisering.

Därför är Liberalernas grubblerier begripliga, men jag är inte säker på att väljarna längtar efter fler nyanser av blått. Det är möjligt att jag önsketänker, men polariseringen nådde kanske ett slags crescendo i förra veckan i Washington.

Det finns kanske ett ökat intresse för mittenpolitik, som jag gärna ser att Liberalerna och andra konkurrerar om. Egentligen har vi tillräckligt många partier för att täcka in hela den politiska färgskalan, men vem vet, om alla befintliga partier dras med av polariseringens centrifugalkraft, då skapas ett utrymme för att nytt parti.