Annons

Lars Stjernkvist: Med stärkt stöd till polis och åklagare kan gangstervåldet minska

Oavsett hur den nuvarande politiska krisen slutar måste nästa regering ta krafttag mot skjutningarna.
Lars StjernkvistSkicka e-post
Inpass från vänster • Publicerad 7 juli 2021
Lars Stjernkvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Efter dödsskjutningen i Biskopsgården där en polis nyligen miste livet höjs många röster om åtgärder för att stoppa det dödliga våldet.
Efter dödsskjutningen i Biskopsgården där en polis nyligen miste livet höjs många röster om åtgärder för att stoppa det dödliga våldet.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

De verkligt dramatiska förändringarna kommer ofta stegvis och smygande. Ta klimatet eller den psykiska ohälsan som exempel. I dag begriper vi alla allvaret och att det krävs ett uthålligt och kraftfullt arbete för att vända utvecklingen. Självklart hade det varit bättre om vi tidigare hade insett lägets allvar.

Inpass från vänster

Lars Stjernkvist

är före detta kommunpolitiker och partisekreterare för Socialdemokraterna.

Mordet på en polisman i Göteborg skakar om oss alla. Återigen. Gangstervåldet når en ny och fasansfull nivå, men det går knappast att beskriva det som en stegvis och smygande utveckling. Brottsförebyggande rådet, Brå, presenterade nyligen en rapport (2021:8) där man jämför det dödliga våldet med skjutvapen i Sverige med övriga Europa. Det är en intressant, skrämmande och förbryllande läsning.

Annons

Våldet minskar generellt sett, och i övriga Europa minskar även våldet med skjutvapen. Det är i stort sett bara Sverige som sticker ut. Vi följde med i den allmänna utvecklingen fram till 2012-2013, men sedan dess har vi sett en kraftig, för att inte säga galopperande, ökning av antalet dödsskjutningar. Men det är alltså bara när det gäller dödsskjutningar som vi avviker. Även i Sverige har vi i övrigt en rätt positiv utveckling.

Just den galopperande förändringen förbryllar men borde också leda till en viss ödmjukhet. Det betyder att de vanligaste förklaringsmodellerna inte riktigt räcker till. Vi till vänster påminner ofta om vikten av tidiga insatser och behovet av bra uppväxtvillkor. Det är viktigt, men ingen kan rimligen hävda att skolresultaten har försämrats dramatiskt de senaste tio åren.

”Dödsskjutningarna har skapat sin egen våldsspiral, som drivs vidare av hämnd och med hjälp av vapen och droger.”
Lars Stjernkvist

Andra pekar ofta och gärna på invandringen och rörligheten över gränserna. Ja, förekomsten av skjutvapen från krigsområden kan säkert förklaras med rörligheten, men som sagt, den totala våldsbrottsligheten ökar inte och invandringen kan knappast förklara förändringen sedan 2012.

Det går inte heller att peka på ”den andra sidan”, på regeringen eller tidigare regeringar. Utvecklingen tog fart när vi hade en alliansregering och den har fortsatt under den nuvarande regeringen.

Brå ser ingen enkel orsak till ökningen, utan pratar om en ”social smitta”. Dödsskjutningarna har skapat sin egen våldsspiral, som drivs vidare av hämnd och med hjälp av vapen och droger.

Smittan måste stoppas, och den måste stoppas snabbt. Det finns trots allt något hoppfullt i Brå-rapporten. Det hade varit värre om ökningen hade kommit stadigt och långsamt under lång tid. Då hade det sannolikt krävts mer tid för att vända utvecklingen. En hastigt utvecklad smitta måste trots allt vara lättare att stoppa, och för att klara det krävs framför allt att polis, åklagare och andra inom rättssamhället får allt stöd de behöver.

Kraftsamling är ett slitet uttryck, men just inom det här området behöver de som ska göra jobbet ett kraftfullt politiskt stöd. Och det tycker jag alldeles oavsett hur regeringskrisen slutar.

Annons
Annons
Annons
Annons