Annons

Lars Stjernkvist: M och SD är inte så lika som de framstår som

Vad gör Kristersson när hans åtstramade migrationspolitik inte ger något klirr i kassan?
Lars StjernkvistSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 11 augusti 2021
Lars Stjernkvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Krönikören frågar sig vad  Moderaternas partiledare Ulf Kristersson gör när det visar sig att minskad migration inte ger ett överskott i statskassan.
Krönikören frågar sig vad Moderaternas partiledare Ulf Kristersson gör när det visar sig att minskad migration inte ger ett överskott i statskassan.Foto: Christine Olsson/TT

Moderatledaren Ulf Kristersson har fått rejält med kritik för sitt uttalande om att invandringen ”uppenbart” är en belastning för Sverige. Och att han låter som ett SD-eko när han sedan fortsätter exemplifiera med kriminalitet och trångboddhet. Inte ens en antydan om alla utlandsfödda som bidrar positivt till samhället. Sammansmältningen på högerkanten förefaller nästan total.

Inpass från vänster

Lars Stjernkvist

är före detta kommunpolitiker och partisekreterare för Socialdemokraterna.

Både politiskt och retoriskt har Moderaterna förändrats. Migrationen ska stramas åt, och när det gäller de kortsiktiga åtgärderna är SD och M i stort sett ense. Båda partierna ger samma ensidiga och eländiga beskrivning av invandringen.

Annons

Men är det relevant tala om en sammansmältning? I Sverigedemokraternas värld är inte bara invandringen kostsam, den är i stort sett alla samhällsproblems själva urmoder. När partiet har stängt gränsen kommer det att finnas resurser till kraftiga skattesänkningar och lika kraftiga förstärkningar av välfärden. SD:s senaste budgetmotion innehåller pengar till fler anställda i kommuner och regioner och dessutom rejäla förstärkningar av trygghetssystemen. Nästan allt ska betalas med sänkt bistånd, minskat stöd till invandrare som redan har kommit och framför allt, ett stopp för fortsatt invandring.

”Moderaterna och Sverigedemokraterna har helt enkelt helt olika analyser av verkligheten och invandringens effekter, trots Kristerssons uttalande om belastning.”
Lars Stjernkvist

Det finns stora likheter mellan partiernas budgetmotioner. Det är som sagt ingen tvekan om att de har närmat sig varandra. Båda partierna vill till exempelvis dra ner på biståndet trots pratet om att hjälpa människor på plats. Men det finns en väsentlig skillnad. Moderaterna tror inte att stängda gränser öppnar för en gigantisk reformflod. Ulf Kristersson må ha en ensidigt negativ syn på invandringens effekter, men hans parti lever vad jag förstår inte i tron att kraftigt minskad invandring gör att staten har råd med mer till det mesta. Moderaterna vill också sänka skatter och höja en del anslag, men vill betala det med neddragningar på andra välfärdsområden. Moderaterna vill sänka ersättningen till sjuka, SD vill höja den, för att ta ett exempel.

Det här är inte en liten nyansskillnad. Moderaterna och Sverigedemokraterna har helt enkelt helt olika analyser av verkligheten och invandringens effekter, trots Kristerssons uttalande om belastning. Partierna lär inte få några problem att efter ett regeringsskifte lägga om migrationspolitiken. Den är för övrigt redan rejält åtstramad. Det intressanta blir att följa vad som händer när det visar sig att åtstramningen inte förvandlar staten till en kassako. Ja, jag är nämligen helt övertygad om att Moderaternas analys ligger närmast verkligheten. Invandringen ger både plus och minus och är definitivt inte alla problems urmoder.

Jag kan förstå att det finns en del som gärna vill bunta ihop M och SD. För egen del är jag snarare nyfiken höra vad Ulf Kristersson tror händer om det visar sig att hans analys är den riktiga och att SD har fel.

Annons
Annons
Annons
Annons