Annons

Lars Stjernkvist: Jag önskar Kristersson – begränsad – framgång!

Inför det här året frågade Borås tidning en panel med tyckare vilken politiker som skulle svara för årets stora genombrott. Jag svarade Anna Kinberg Batra.
Lars StjernkvistSkicka e-post
Inpass från vänster • Publicerad 5 september 2017
Lars Stjernkvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Förra veckan meddelade Ulf Kristersson att hand kandiderar till att efterträda Anna Kinberg Batra som partiledare för Moderaterna.
Förra veckan meddelade Ulf Kristersson att hand kandiderar till att efterträda Anna Kinberg Batra som partiledare för Moderaterna.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skälet var att det rimligen inte kunde gå sämre än det hade gått under 2016 och att jag trodde mig veta att hon har kvaliteter som ännu inte kommit fram.

Jag hade bevisligen fel. Efter en sådan miss borde jag kanske ödmjukt avstå från alla politiska förutsägelser under en längre tid. Uppenbarligen är mina kunskaper om Moderaternas inre liv begränsade, och därför borde jag inte ens våga utgå ifrån att Ulf Kristersson om några veckor väljs till partiets nye ledare.

Annons

Men om han blir vald, ja, då är det ett val som inte självklart harmonierar med tidsandan. Vid några tillfällen har jag lyssnat till honom och då har han snarare fungerat som seminarieledare än politisk agitator. För någon vecka sedan träffade jag en av hans gamla regeringskollegor, som berättade om hans ständiga nyfikenhet och ambition att förstå lite mer och lite bättre. Andra har vittnat om ett arbetsrum fyllt med böcker och promemorior och om en politiker som vet lika mycket som de sakkunniga.

Under sina år i alliansregeringen och som socialförsäkringsminister lärde han sig det mesta om utvecklingen inom området och om hur de offentliga systemen fungerar. Jag vågar påstå att flertalet svenska politiker är pålästa och hyfsat allmänbildade. Samspelet med media och vår politiska kultur bidrar till att det i längden är svårt överleva utan gedigna kunskaper. Ulf Kristersson är alltså i den meningen en rätt typisk svensk politiker, om än mer påläst än många andra.

Samtidigt lever vi i en tid då det ofta är helt andra ideal som hyllas. Det blåser medvind för politiker som hävdar att det finns snabba och enkla lösningar på komplicerade samhällsproblem eller som likt Donald Trump helt enkelt hävdar att problemen – till exempel klimatförändringen – inte existerar över huvud taget. Även för den som verkligen vill förstå de komplicerade sambanden är det inte alldeles enkelt i en värld där sanna nyheter blandas med falska och där nyheterna förmedlas i minutkorta referat med sekundsnabba citat.

Kort sagt, Ulf Kristersson är en politiker som inte självklart passar in i den tid vi lever i. Eftertänksamhet och en förmåga att vända och vrida på argumenten är inga självklara kvaliteter i en tid när svaren förväntas komma blixtsnabbt och levereras begripligt på några sekunder.

Ulf Kristersson är moderat, och därför önskar jag honom begränsad framgång. Även om jag gillar hans sätt att vara är det förstås ingen tröst att vi har en eftertänksam politiker om skatterna sänks och vi inte har råd med den välfärd jag tycker behövs. Innehållet i politiken är alltid viktigast.

När det väl är sagt; om Ulf Kristersson väljs, då hoppas jag att han med sitt nyfikna och resonerande förhållningssätt bidrar till ett bättre samtals- och debattklimat, med mer eftertänksamhet och mindre tvärsäkerhet. Och i så fall, då önskar jag honom framgång, om än som sagt begränsad sådan.

Annons
Annons
Annons
Annons