Stjernkvist: Hellre Tegnell är Trump

Inpass från vänster Artikeln publicerades
Donald Trump möter pressen. En ofta mycket märklig föreställning.
Foto: Alex Brandon
Donald Trump möter pressen. En ofta mycket märklig föreställning.

Det kommer en dag då vi åter pratar om vädret, Elfsborgs nästa match och Socialdemokraternas opinionssiffror. Det kommer sannolikt att ta tid, men någon gång återvänder vardagen.

Frågan, om än tidigt ställd, är om vardagen kommer att vara sig lik efter det att covid-19 har släppt sitt grepp om oss.

Förresten, det politiska efterspelet har redan börjat. Donald Trump, och andra använder smittspridningen för att spä på misstänksamheten mot experter, etablissemang och rörlighet över gränserna. Jimmie Åkesson var inne på samma tema när han i radio häromdagen förklarade att regeringen lyssnar alldeles för mycket på sina expertmyndigheter.

Andra hävdar att covid-19 utgör ett allvarligt hot mot populisterna, eftersom krisen så här långt har visat att det behövs mer av internationellt samarbete i en värld där vi ofrånkomligen är beroende av varandra. Dessutom har, menar många, utvecklingen visat hur viktigt det är med självständiga myndigheter, seriös journalistisk och politiker som har respekt för kunskap.

Jag vågar påstå att så här långt ligger populisterna under. Experternas förutsägelser anses mer trovärdiga än Donald Trumps och andras killgissningar.

Det är förstås allt för tidigt att säga något om hur det slutar. För egen del uppskattar jag att vi i Sverige har självständiga myndigheter, som gör sina bedömningar utan att ängsligt snegla på sina uppdragsgivare i regeringen. Och jag uppskattar att politiker i Sverige och i andra länder litar på myndigheternas sakkunskap.

Men det finns ett viktigt men; att vi har självständiga myndigheter betyder inte att vi kan överlämna ansvaret till experterna. Det är politikerna som har det yttersta ansvaret, och i ett krisläge blir det än mer uppenbart. Besluten ska bygga på myndigheternas bedömningar, men det betyder inte att politikerna kan gömma sig bakom byråkratin.

Det är många som förundras över att åtgärderna varierar mellan länderna. Jag tycker inte att det är särskilt konstigt. Vad jag begriper gör alla smittskyddsexperter i grunden samma bedömning. Det viktiga är att bromsa spridningen i syfte att ge sjukvården rimliga möjligheter att vårda de mest sårbara. Det kommer att ta tid ta fram ett vaccin varför det inom överskådlig tid handlar om att smeta ut förloppet. Exakt när det är dags för olika åtgärder beror på hur smittan sprids, hur beredskapen inom vården ser ut och sist men inte minst, den oerhört svåra avvägningen mellan å ena sidan följderna av kraftfulla åtgärder och å andra sidan följderna av smittan. Alltså krävs ett förfinat samspel mellan forskare, myndigheter och ansvariga politiker.

Om detta samspel har fungerat bra i Sverige, ja, det får vi veta i framtiden. Under tiden känner jag mig tacksam för att Folkhälsomyndighetens Anders Tegnells bedömningar påverkar besluten betydligt mer än Donald Trumps och Jimmie Åkessons.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.