Annons

Lars Stjernkvist: Det finns inget vaccin mot kriser

Självständiga myndigheter och medier utgör inget vaccin, men bidrar mer än något annat till vår förmåga att hantera kriser, oavsett orsak.
Lars StjernkvistSkicka e-post
Inpass från vänster • Publicerad 4 mars 2020
Lars Stjernkvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
I spåren av det senaste Coronautbrottet har ansiktsmaskerna har tagit slut på många håll i världen.
I spåren av det senaste Coronautbrottet har ansiktsmaskerna har tagit slut på många håll i världen.Foto: Vincent Yu

En del av oss minns när Strålskyddsinstitutets Gunnar Bengtsson lugnt och pedagogiskt förklarade hur kärnkraftshaveriet i Tjernobyl 1986 påverkade oss och hur oroliga vi borde vara. Knappt 20 år senare följde vi med samma spänning nyhetssändningarna efter Tsunamikatastrofen. Då var det mer än någon annan Fritidsresors Lottie Knutsson, som klev fram och representerade lugnet och handlingskraften i all förvirring och förtvivlan.

Varje kris verkar föda sina hjältar. Personer som kliver fram och tar ansvar, som säger och gör rätt saker. Det kan förstås vara formellt ansvariga, men också en kung, som efter tsunamikatastrofen satte ord på det nästan alla svenskar kände.

Annons

Kriserna föder även syndabockar. Det behöver inte nödvändigtvis bero på att vederbörande gör något fel. Jag har en känsla av att den vanligaste orsaken snarare är att ansvariga agerar för sent.

Det är därför som man nog ska vara försiktig med tidiga prognoser eller slå fast att beredskapen är god.

Om Coronaviruset lämnar efter sig några svenska hjältar eller syndabockar får vi veta så småningom. Regeringen har redan fått en del kritik för senfärdighet. Det är naturligt i en tid när allt blir partipolitik. För egen del tycker jag att det är alldeles för tidigt för den typen av resonemang och slutsatser.

Däremot vet jag bestämt vem jag vill ska bli hjälte. Eller rättare uttryckt; jag vet vilka som i det här läget bör kliva fram och förklara vad som händer och vad som behöver göras. Folkhälsoinstitutets Anders Tegnell har varit en flitig gäst i alla nyhetssändningar. Det är utmärkt. Folkhälsoinstitutet och andra myndigheter har sina givna roller i det här sammanhanget.

Jag skriver inte detta för att förminska regeringens eller några andra politikers ansvar. Inte alls, utan jag skriver det därför att det i 1974 års regeringsform slås fast att vi i Sverige har självständiga myndigheter. Självklart sätter politikerna ramarna med sina lagar och budgetar, men inom ramarna ska myndigheterna agera självständigt och strikt sakligt. Det är en utmärkt ordning, och särskilt värdefull i kristider.

Därmed ska vi inte behöva vara oroliga för att Anders Tegnell eller andra sneglar på sina politiska uppdragsgivare när de uttalar sig om risker och åtgärder. De ska bara utgå ifrån vad som är sakligt motiverat. Lika viktigt är det med självständiga medier. Självklart kan man tycka, men är det knappast när Sverigedemokraternas Linus Bylund beskriver journalister som landets fiender och vill straffa public service-journalister som han ser som partiska.

Det kommer enligt uppgift att ta tid innan vi har ett vaccin mot Coronaviruset. Det kommer aldrig att finnas ett vaccin som skyddar oss mot alla slags kriser. Självständiga myndigheter och medier utgör förstås inget vaccin, men bidrar mer än något annat till vår förmåga att hantera kriser, oavsett orsak.

Annons
Annons
Annons
Annons