Lars Stjernkvist: Det finns en hake med miljonärsskatten
Ekonomin störtdök, företag går i konkurs och arbetslösheten stiger. Stiger gör även förväntningarna om förbättringar. Regeringen har tagit beslut om rekordsatsningar inom sjukvården, skolan och äldreomsorgen. Kommuner och regioner har fått mer pengar än de hittills har klarat av att använda, men trots det har oppositionen enats om att öka stödet ytterligare.
Lars Stjernkvist
är före detta kommunpolitiker och partisekreterare för Socialdemokraterna.
Det är som om pandemin har fått oss att våga tro på att det är möjligt göra något åt bristerna och orättvisorna. Som om pandemin befriat oss från rigida budget- och reformramar.
Mot den här bakgrunden tycker jag det är logiskt att Socialdemokraterna flaggar för skattehöjningar. Partiets jämlikhetsgrupp med finansminister Magdalena Andersson i spetsen föreslog i helgen en ”miljonärsskatt”.
Viruset har onekligen påmint oss om att äldreomsorgen behöver förbättras, inte minst att villkoren för de anställda måste förbättras rejält. Sjukvården har klarat en exceptionell påfrestning, men det förefaller finnas en bred enighet om behovet av en hållbar förstärkning.
I Sverige har regeringen och kommunerna gjort mycket för att skolorna ska fungera, trots smittspridningen. Men det finns en utbildningsskuld som måste betalas framöver. Till det ska läggas behovet av massiva insatser för omskolning och vuxenutbildning. Pandemin har gett strukturförändringarna en extra skjuts, och den brist på utbildad arbetskraft som fanns före krisen kommer att vara ännu värre i framtiden.
Listan över förväntade förbättringar är alltså lång. Dagens överskott i kommuner och regioner behövs och räcker ett tag. Men för att göra allt som behövs krävs det en långsiktig förstärkning av den offentliga ekonomin.
”Väljarna vet att det inte finns några tulipanarosor, utan politik handlar om att vilja och om att välja.”Lars Stjernkvist
Därmed är vi framme vid sista raden, så att säga. Allt ska betalas, och då kommer vi inte undan en diskussion om skatten. Det är även rimligt att de som har mest bidrar med mer, och därför låter det rimligt och rättvist med en miljonärsskatt.
Det finns bara en hake. Jag är inte säker på att det räcker.
Försiktigheten är förståelig. Moderaterna har redan börjat prata om att S förbereder en ”skattechock”. En våldsam överdrift förstås, men några fås överflöd lär inte räcka för att klara framtidens stora utmaningar. Det är viktigt att vara trovärdig och jag vågar tro att det lönar sig i längden.
Det är inte trovärdigt att lova att rusta ekonomin inför nästa kris, förbättra välfärden och som grädde på moset sänka skatterna, som M vill. Väljarna vet att det inte finns några tulipanarosor, utan politik handlar om att vilja och om att välja.
Det är utmärkt om pandemin har fått många av oss att våga tro på sociala reformer. Samtidigt får vi inte slarva bort de budgetramar och regler som gjorde att vi klarade krisen ekonomiskt och som gör att vi idag vågar tro på ett bättre Sverige efter än före krisen.