GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stefan Eklund: Jakten på en syndabock

Det finns tecken på att läsare är trötta på en alltför konfliktinriktad journalistik.
Stefan EklundSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 24 december 2020
Stefan Eklund
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
”Det är en del av en tidnings demokratiska uppdrag; att utkräva ansvar. Men man kan göra det utan att dramatisera processen.  Man kan göra det med bibehållen respekt för personen man intervjuar.” Det menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.
”Det är en del av en tidnings demokratiska uppdrag; att utkräva ansvar. Men man kan göra det utan att dramatisera processen. Man kan göra det med bibehållen respekt för personen man intervjuar.” Det menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.Foto: Lars Brundin / Sydsvenskan / TT

På SVT:s hemsida kan man för närvarande se en rolig parodi på Uppdrag granskning. Det är Niklas Källner som under fyra minuter härmar den dramaturgi som Uppdrag granskning använder; den allvarstyngde och orädde reportern, det överdrivna redovisandet av telefonsamtal som bryts och dörrar som stängs, förvrängda och upprörda vittnesröster och så till slut den ansvarsutkrävande intervjun med en motvillig person i någon slags chefsposition.

Jag skrattade högt när jag såg klippet. Det är väldigt pricksäkert.

Missförstå mig inte, jag tycker att Uppdrag granskning under sina 20 år (Källners parodi är en del av ett jubileumsprogram, finns på SVT Play) har gjort stora saker för svensk journalistik – och för det svenska samhället, många avslöjanden har varit viktiga och förändrat saker till det bättre. Uppdrag granskning är svensk grävande journalistiks moderskepp, med en jämförelsevis enorm budget, och verkar inspirerande för alla journalister och tidningar med grävande ambitioner.

Vi har själva haft dem på besök på Borås Tidning för att ta del av deras metodkunskap.

Men visst, jag och många med mig, kan ibland provoceras av den uppenbara viljan till effektsökeri i dramaturgin, precis det som Källner driver med. Och ibland kan jag också tycka att den ansvarskrävande intervjun omges av samma effektsökeri. En syndabock behövs för att reportaget ska fulländas, kosta vad det kosta vill. Janne Josefsson, Uppdrag gransknings mest profilerade reporter, har själv sagt att det finns konfrontationer han ångrar, där han gick för långt, där människor for illa.

Jakten på en syndabock har ibland fått ett mänskligt pris.

Syndabocksdramaturgin utövas för all del av alla medier, även av BT ibland. Och det finns något viktigt här man inte ska bortse ifrån; det är alltid relevant att ställa kritiska frågor till en person ansvarig för ett missförhållande. Det är en del av en tidnings demokratiska uppdrag – att utkräva ansvar. Men man kan göra det utan att dramatisera processen. Man kan göra det med bibehållen respekt för personen man intervjuar. Även människor med makt är människor.

”... journalistikens roll kan inte bara vara att medla och söka lösningar, bakom hörnet på en sådan strategi lurar en aktivism som inte hör journalistiken till.”

Det finns också tydliga tecken på att läsare är trötta på en alltför konfliktinriktad journalistik. Man vill hellre ha en journalistik som är lösnings- istället för problemfokuserad.

Ur denna avlästa önskan hos publiken har begreppet ”konstruktiv journalistik” fötts, först som ett framgångsrecept i Danmark. Det handlar helt enkelt om att skapa journalistik som pekar på just lösningar istället för konflikter, om en journalistik som vill skapa dialog mellan meningsmotståndare hellre än att förstärka stridslinjerna.

Begreppet har väckt viss debatt i Sverige. En del menar att en sådan journalistik riskerar att bli alltför okritisk och därmed tappa sin roll som den tredje statsmakten i demokratin.

Jag är böjd att hålla med om att den risken finns. Konstruktiv journalistik har sin plats (BT:s klimat- och miljöbevakning är ett bra exempel på det) men journalistikens roll kan inte bara vara att medla och söka lösningar, bakom hörnet på en sådan strategi lurar en aktivism som inte hör journalistiken till.

Å andra sidan finns det behov av att rensa upp journalistiken från den lättköpta syndabocksstrategin och mer ägna sig åt saklighet och fakta – och också ha en acceptans för att verkligheten aldrig är svart eller vit. Bra journalistik förenklar inte, den komplicerar och fördjupar.

Med detta sagt, låt mig göra något som inte alls är komplicerat: Önska er en riktigt God Jul!

Önske-BT

Barbro Svensson

”Journalister idag fokuserar mer på att hitta syndabockar än att upplysa om det man rapporterar om, särskilt på tv. Jag vet inte om det går att skriva någonting på det, men det borde ni.”

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.