GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stefan Eklund: Digitaliseringens välsignelser kommer till Holsljunga

Borås Tidning ska sluta distribuera papperstidningen till Holsljunga. Men vi ska göra allt för att våra prenumeranter där ska bli digitala BT-läsare.
Stefan EklundSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 3 april 2021
Stefan Eklund
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Holsljunga kyrka. Där ligger Jacob Otto Hoof begravd. Han hade kanske inte gillat att BT slutar med distribution av papperstidningen till Holsljunga. Men vi ska göra allt för att digitaliseringen av tidningsläsningen ska bli framgångsrik, menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.
Holsljunga kyrka. Där ligger Jacob Otto Hoof begravd. Han hade kanske inte gillat att BT slutar med distribution av papperstidningen till Holsljunga. Men vi ska göra allt för att digitaliseringen av tidningsläsningen ska bli framgångsrik, menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.Foto: Stefan Eklund

Det kanske är tur att Holsljungas mest kände invånare, Jacob Otto Hoof, inte längre är i livet. Möjligen hade han utslungat en rungande tretimmarspredikan om oskicket att dra in distributionen av Borås Tidning i pappersform.

Jacob Otto Hoof var väckelsepredikant, känd och omstridd präst i Svenska kyrkan, född i Sätila 1769, död 1839 i Flogshult, någon kilometer utanför Holsljunga, där han bodde större delen av sitt liv. Än idag kan man besöka den stora sten där han höll sina evighetslånga och enligt samtida vittnesmål starkt uttrycksfulla predikningar som lockade skaror med troende. Platsen finns just i Flogshult och jag åkte dit häromdagen. Först stannade jag till vid Holsljunga kyrka, där han är begravd under en enorm liggande, gravsten. Namnet är knappt läsbart på den slitna stenytan.

Någon kilometer därefter svängde jag in på en grusväg och klev av. En liten, närmast försynt, pekande träskylt visar vägen och efter ett par minuters promenad längs en skogsstig så är man framme. Det är vackert, en glänta kring den stora stenen, där Jacob Otto Hoof predikade. Att där skedde masskommunikation i början av 1800-talet säger något om hur tiden har flytt. Borås Tidning fanns redan, men hette då Borås Weckoblad. Kanske skrev man artiklar om den stridbare prästen i Holsljunga, som faktiskt startade en rörelse, Hoofianismen, som utmärktes av innerlig tro och asketisk livsföring. Den dog så småningom ut, bortträngd av bland annat schartauanismen.

Idag ser masskommunikationen annorlunda ut. Den sker inte från en stor sten i Holsljunga, den är digital.

Papperstidningen har också tappat fart, oförmögen att leverera de senaste nyheterna, de är redan publicerade på nätet. Men analysen och vardagsrapporteringen lever fortfarande i pappersversionen. Vi gör fortfarande en bra pappers-BT.

Så när vi av ekonomiska skäl, vi ska inte hymla med det, mediebranschen är ekonomiskt utsatt på grund av stora annonstapp, tvingas sluta leverera BT i pappersform till Holsljungas nära 80-talet prenumeranter vill vi göra det på ett bra sätt.

Vi berättade hur i onsdagstidningen. Vi erbjuder ett abonnemang som innehåller en surfplatta, vi kommer att vara på plats, minst ett par gånger, för att förklara hur man använder BT:s digitala journalistik på bästa sätt. Abonnemanget innehåller inte bara en nyhetssajt, utan även eBT, det vill säga papperstidningen i digital form. Den vet vi är väldigt uppskattad.

”För här finns något viktigt. Framtiden är digital. Finns man inte där kan man hamna utanför viktiga skeenden, både i privatlivet och i samhället.”

Vi har haft bra och konstruktiva samtal med byalaget i Holsljunga kring projektet, som är unikt i Sverige. De har varit värdefulla och fått oss att tro att vi kan lyckas i vår strävan att bidra till Holsljungas digitalisering.

För här finns något viktigt. Framtiden är digital. Finns man inte där kan man hamna utanför viktiga skeenden, både i privatlivet och i samhället. All oro som väcktes bland äldre kring hur man skulle få en tid till den aktuella vaccinationen mot coronaviruset visade det, till exempel. Med vårt projekt i Holsljunga tror vi att vi kan bidra till en ökad kunskap om hur man använder inte bara BT, utan även andra viktiga samhällstjänster, digitalt.

Skylten som visar vägen till stenen där Jacob Otto Hoof höll sina predikningar.
Skylten som visar vägen till stenen där Jacob Otto Hoof höll sina predikningar.Foto: Stefan Eklund

Vår journalistik kommer att vara sig lik. Vi berättar om vad som händer i Holsljunga, vi granskar de kommunala besluten som berör Holsljunga och vi vill vara en möjlighet för Holsljungas medborgare att få en röst i offentligheten.

Men i fortsättningen kommer det att ske digitalt. Det ger vår journalistik en ökad kvalitet i form av rörlig bild, poddar, liverapportering, digital grafik och så vidare. Den är väl värd att ta del av.

Men jag förstår att detta väcker frågor, kanske också ilska och tveksamhet. I april kommer vi att finnas på plats i Holsljunga. Jag hoppas att vi ses då. Jag lovar att inte ställa mig på en sten och predika om digitaliseringens välsignelser i tre timmar som Holsljungas store son Jacob Otto Hoof en gång gjorde (fast han pratade om andra välsignelser). Men jag och mina kollegor ser fram emot att svara på era frågor och tillsammans med er försöka lösa de eventuella problem som BT:s digitalisering av Holsljunga kan innebära. Men också peka på möjligheterna.

Vi ses då.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.